Region

DODIK: Posao hrvatske predsjednice nije da se miješa u odnose u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da posao predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, nije da se miješa u unutrašnju politiku BiH i RS.
DODIK: Posao hrvatske predsjednice nije da se miješa u odnose u BiH
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dodik, koji se nalazi u Sankt Peterburgu, reagovao je na izjavu hrvatske predsjednice da je referendum o Danu Republike RS bio tek prvi korak i da se može očekivati još referenduma, pa i o nezavisnosti tog entiteta, što, kako je rekla, otvara mogućnost za novi konflikt.

Kitarović je u intervjuu za portal Difens njuz rekla da nestabilnost BiH ukazuje na to da ta država još nije potpuno politički emancipovana.

Referenduma u Republici Srpskoj će biti, ali njihove teme biraće isključivo građani RS, rekao je Dodik za RTRS.

"Nije njeno da se miješa u unutrašnju politiku BiH i RS", naveo je predsjednik RS i dodao da je hrvatska predsjednica "stare stereotipe izvukla iz ormara".

Inače, Dodik je već drugi dan u posjeti Sankt Peterburgu, gdje je razgovarao sa sanktpeterburškim gubernatorom Georgijem Poltavčenkom o jačanju odnosa RS i ove gubernije i daljim koracima u Mapi puta za Protokol o saradnji, koji je ranije potpisan.

Dodik je govorio i na Četvrtom međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet".

Ponovo je ukazao na "nepravednost zapadnih sankcija prema Rusiji i činjenicu da RS u institucijama BiH nije dala pristanak za ovakav čin", prenosi RTRS.

Portal Analitika