Društvo

Za početak adaptacije Doma revolucije 1,5 miliona eura

Adaptacija Doma revolucije u Nikšiću počeće naredne godine, a za taj višegodišnji projekat samo iz Kapitalnog budžeta 2017. godine biće obezbijeđeno milion i po eura, najavljeno je danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.
Za početak adaptacije Doma revolucije 1,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Branimir Gvozdenović, predstavnici Ministarstva i Direkcije javnih radova, sastali su se danas sa arhitektama iz slovenačke firme „Sadar i Vuga“, švajcarke „HHF“ i „Arhicon“-a iz Podgorice, autorima pobjedničkog projekta sa konkursa za idejno rješenje adaptacije i rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću. Završetak finalnog projektnog rješenja očekuje se u prvom kvartalu naredne godine.

Gvozdenović je kazao da je veliki iskorak i uspjeh što je otklonjena dilema da li treba rušiti ili adaptirati Dom revolucije i da će se nakon završetka glavnog projekta ući u fazu dobijanja potrebnih dozvola i početak radova.

- Dom revolucije treba da bude objekat koji će Nikšićani, ali i ostali građani, posjećivati i u kome će raditi, a koji će gradu pod Trebjesom dati novu svrhu i energiju - kazao je Gvozdenović.

Osnovna namjera je da Dom revolucije bude natkriven prostor siguran za korištenje, a strategija projekta zasniva se na činjenici da veći dio objekta ostaje u zatečenom stanju, dok se investicije rade na 30 odsto ukupne površine objekta.

- To znači da će deset odsto unutrašnje površine biti adaptirano za kafiće, radionice ili kancelarije, dok će 20 odsto činiti promenadu, odnosno javne prostore koji se novim uređenjem terena povezuju sa unutrašnjim dijelom objekta - precizirao je vođa projektnog tima, arhitekta Boštjan Vuga.

On je precizirao da je u ovoj fazi 70 odsto prostora nedostupno i da će se možda naredne generacije baviti i tim dijelom, čija je ukupna površina 21.738 kvadratnih metara.

Direktor Direkcije javnih radova, Milan Martinović, rekao je da ta institucija kroz predlog Kapitalnog budžeta „otvara poziciju za izvođenje radova na Domu revolucije“ koji će početi prvih mjeseci sljedeće godine.

- Ovo je veliki projekat koji će trajati četiri, pet godina i koji će se raditi u nekoliko faza. Samo u 2017. godini za radove na adaptaciji biće uloženo milion i po eura - kazao je Martinović.

Podsjećamo, Dom revolucije je građen po konkursnom projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča, od 18. septembra 1978. godine, kada je položen kamen temeljac, do 1989, kada su radovi obustavljeni. 

Izvor i foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Portal Analitika