Abiznis

Perišić: Za sporove povodom stečajnog postupka nadležan Privredni sud

Povodom najave Ceac Holding Limited da će pokrenuti parnični postupak na Kipru protiv Države Crne Gore, stečajnog upravnika KAP-a i Montenegro Bonusa, stečajni upravnik Veselin Perišić izjavio je da se stečajni postupak nad KAP-om se sprovodi na zakonit način, što je potvrdio i Visoki sud pravde u Londonu, koji je u novembru mjesecu 2014.godine donio odluku kojom je priznat stečajni postupak koji se vodi nad Kombinatom aluminijuma Podgorica pred Privrednim sudom Crne Gore, kao glavni strani sudski postupak.
Perišić: Za sporove povodom stečajnog postupka nadležan Privredni sud
Portal AnalitikaIzvor

-Tu odluku je Visoki sud pravde u Londonu potvrdio i 17.aprila 2015.godine. Dejstvom ove odluke automatski je zaustavljen postupak pred međunarodnom arbitražom u Londonu po tužbi VTB banke protiv KAP-a radi nadoknade štete u iznosu od preko 30 miliona eura. Pravnu neutemeljenost navoda CEAC-a potvrdila je i odluka međunarodnog tribunala u Parizu, koja je okončana u korist Države Crne Gore. Podsjećamo da je stečaj nad Kombinatom aluminijuma Podgorica otvoren je zbog toga što suse stekli stečajni razlozi propisani Zakonom o stečaju Crne Gore. Na rješenje Privrednog suda u Podgorici o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom KAP nije bilo žalbi, pani od strane CEAC-a. Uslovi, način pokretanja i sprovođenja stečaja uređeni su Zakonom ostečaju kao lex specialis, koji je usklađen sa direktivama Evropske unije, sa evropskom Konvencijom o međunarodnim aspektima stečaja donešenom u Istambulu 1990.godine, i Model Law on Cross-Border Insolencu, UNCITRAL-a (Međunarodne organizacije za unifikaciju trgovačkog prava) 1997- naveo je Perišić u izjavi dostavljenoj medijima, ističući da za suđenje u sporovima koji nastaju u toku i povodom stečajnog postupka, stvarno i mjesno je nadležan stečajni sud, u Crnoj Gori to je Privredni sud.

-Na sve preduzete radnje stečajnog upravnika i donijete odluke, svako pravno i fizičko lice koje ima pravni interes, posebno povjerioci i vlasnici kapitala, mogu podnijeti prigovor stečajnom sudiji u rokovima propisanim Zakonom o stečaju. O podnijetim prigovorima odlučuje stečajni sudija, a protiv odluka stečajnog sudije dozvoljena je žalba Apelacionom sudu Crne Gore. Danom otvaranja stečajnog postupka cjelokupna imovina KAP-a kao stečajnog dužnika u zemlji i inostranstvu, čini stečajnu masu, iz koje se nakon njenog unovčenja u skladu sa zakonom namiruju potraživanja povjerilaca- istakao je Perišić. 

Portal Analitika