Abiznis

RAE razmotrila zahtjeve energetskih subjekata o cijeni struje

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) razmotrila je zahtjeve energetskih subjekata za utvrđivanje dozvoljenog prihoda, prema kojima će se formirati eventualno nove cijene struje, koje će važiti od 1. januara, prenosi Mina biznis.
RAE razmotrila zahtjeve energetskih subjekata o cijeni struje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Odluke o utvrđivanju prihoda i naknade se moraju donijeti najkasnije 30 dana prije početka primjene cijena utvrđenih u sprovedenom postupku“, kazali su iz RAE agenciji Mina biznis.

Oni su objasnili da su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE), dostavili zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena ili naknada u zakonom predviđenom roku.

„RAE je razmotrila zahtjeve i u utorak na internet stranici objavila izvještaje o analizi dokumentacije po zahtjevima energetskih subjekata za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda za period od naredne do 2019. godine, sa podacima i dokumentacijom koja je bila na raspolaganju regulatoru do tog dana“, rekli su iz RAE.

Objavljivanje izvještaja o analizi dokumentacije po zahtjevima subjekata za utvrđivanje dozvoljenog prihoda i cijena, kako su naveli iz RAE, ima za cilj obezbjeđivanje učešća u postupku stranaka i svih zainteresovanih subjekata, prije svega kupaca električne energije.

„Zato je uz izvještaje objavljen poziv RAE za dostavljanje mišljenja i primjedbi u roku od sedam dana od njihovog objavljivanja. Nakon dobijanja primjedbi i njihovog razmatranja u RAE, dopuna izvještaja i poziv za sjednicu Odbora na kojoj će se razmatrati zahtjev dostavlja se podnosiocima zahtjeva, najkasnije osam dana prije održavanja sjednice Odbora RAE“, kazali su predstavnici regulatora.

Iz RAE su objasnili da je Zakonom o energetici utvrđena obaveza operatora tržišta i prenosnog i distributivnog sistema, da podnesu zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena ili naknada.

„Stupanjem na snagu novog Zakona o energetici, RAE nije data nadležnost da utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod i cijene za snabdjevača koji je imao status javnog i koji nastavlja da snabdijeva kupce u skladu sa zakonom“, rekli su iz RAE. 

Snabdijevanje električnom energijom je, kako su objasnili, tržišna djelatnost, a cilj regulatornih promjena je razvoj tržišta električne energije i stvaranje uslova za pojavu novih snabdjevača.

CGES je RAE početkom septembra dostavio zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije, CEDIS za korišćenje distributivnog sistema, a COTEE za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i naknade za rad operatora tržišta električne energije.

Na osnovu tih zahtjeva formiraće se eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara.

Funkcionalna cjelina Elektroprivrede (EPCG) Distribucija, izdvojena je u junu u zasebno preduzeće CEDIS.

Osnivač CEDIS-a je EPCG u kojem ima 100 odsto vlasništva. CEDIS će u okviru jedinstvenog elektroenergetskog sistema Crne Gore obavljati djelatnost distribucije električne energije.

CEDIS je nezavisna kompanija koja će imati upravljačku funkciju i za svoje obaveze odgovarati cjelokupnom imovinom.

Krajem ove godine, odnosno 31. decembra, završava se drugi regulatorni period.

Portal Analitika