Društvo

Ombudsmanu se žalilo vise od 20 Bjelopoljaca

Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore obratio se 21 građanin Bijelog Polja, koji su se uglavnom žalili na nemogućnost ostvarivanja prava iz rada i imovinskih odnosa, saopšteno je iz te institucije.
Ombudsmanu se žalilo vise od 20 Bjelopoljaca
Portal AnalitikaIzvor

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, boravio je sa saradnicima u Bijelom Polju 10. i 11. novembra, u okviru održavanja "Dana Zaštitnika".

''Tom prilikom predstavnici Institucije neposredno su razgovarali sa građanima koji smatraju da su im ljudska prava i slobode povrijeđeni postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca javnih ovlašćenja i primali njihove pritužbe“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se problemi građana odnosili uglavnom na loše postupanje državnih ili organa lokalne samouprave. 

''Građani su ukazali na povrede prava iz rada i imovinskih odnosa, socijalnih prava, prava zatvorenika, eksproprijaciju, ćutanje državne, odnosno lokalne samouprave, zapošljavanje, ostvarivanje penzije i druga prava. Određeni broj građana tražio je i pravni savjet“, precizira se u saopštenju.

Baković je kazao da se Zaštitniku, iako je Bijelo Polje jedan od najvećih gradova u državi, do sada obraćalo malo građana.

Prema riječima Bakovića, to ne znači da je stanje ljudskih prava i sloboda idealno, već da je vjerovatno jedan od glavnih razloga to što Bjelopoljaci nedovoljno znaju o mandatu Zaštinika i kako im može pomoći. 

On je podsjetio da se instituciji u 2013. i 2014. godini iz Bijelog Polja obratilo po 23 građanina, a u 2015. je primljeno 38 pritužbi.

Baković je kazao da su Dani Zaštitnika organizovani u cilju približavanja institucije građanima i pozvao ih da se slobodno obrate kada god smatraju da su im povrijeđena prava.

On je, na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, ocijenio da je nezaposlenost jedan od problema koji je dosta izražen u Bijelom Polju.

Na sastanku je ocijenjeno i da institucija Zaštitnika i Opština Bijelo Polje imaju dobru saradnju, i iskazana je spremnost da se ona nastavi i unaprijedi.

Baković je predstavnicima lokalne samouprave predstavio neke od karakterističnih slučajeva i obraćanja građana Bijelog Polja koji su se žalili na postupanje Opštine.

''On je ukazao da se život dešava o lokalnoj zajednici, i da ona mora da bude na usluzi građanima, odnosno da problemi građana moraju biti u centru pažnje. Zaštitnik je podsjetio na neophodnost konkretnih postupanja, efikasnost i načela dobre uprave“, kaže se u saopštenju.

Zamjenica Zaštitnika za oblast prava djeteta, socijalnu zaštitu i mlade, Snežana Mijušković, posjetila je Centar za socijalni rad i Dom starih, kao i javne ustanove koje je formirala lokalna samouprava - Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama „Tisa“, u okviru kog djeluje Mala grupna zajednica, i Centar za podršku djeci i porodici. 

Sa upravama je, kako se navodi, razgovarano o ostvarivanju prava iz sistema socijalne i dječje zaštite i o problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, a izvršen je i uvid u pružanje usluga i razgovarano sa korisnicima, koji nijesu imali primjedbi na kvalitet usluga koje im se pružaju.

''Zabrinjava podatak da su u ustanovama koje je formirala lokalna zajednica isplate zarada neredovne i da se isplaćuju sa višemjesečni zakažnjenjem, što se može negativno odraziti na kvalitet rada zaposlenih i njihovu motivaciju da u tim ustanovama ostanu“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da su predstavnici institucije Zaštitnika posjetili i stručnu službu Višeg suda, sa čijim predstavnicima je razgovarano o postupanjima u vezi sa maloljetničkim pravosuđem, a obišli su i osnovne škole „Marko Miljanov“ i „Dušan Korać“, u kojima su održane kreativno-edukativne radionice o dječjim pravima, i sa upravama razgovarali o svakodnevnim problemima u ostvarivanju prava učenika.

''Na zahtjev jedne građanke izvršena je i posjeta zatvoreniku“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika