Podgorica

Životinje iz karavana ,,Monte Karlo“ još u CG zbog bolesti kvrgave kože goveda

Nilski konj, bizon, dvije dvogrbe kamile, dvoje škotskih goveda, vijetnamske svinje, noj i lama iz italijanskog cirkusa ,,Monte Karlo“, koji je od aprila do avgusta gostovao širom Crne Gore, već dva mjeseca ,,zaglavljene“ su u našoj zemlji. Zajedno sa njima ostali su Džeri Ferandino i njegov brat Armando, koji sa još trojicom braće, sestrom i njihovim porodicama drže ovaj cirkus.
Životinje iz karavana ,,Monte Karlo“ još u CG zbog bolesti kvrgave kože goveda
Portal AnalitikaIzvor

Ostatak ekipe otputovao je prije dva mjeseca u Italiju sa tigrovima, lavovima i zmijama. Ostale životinje nijesu mogle ući na teritoriju Evropske unije zbog bolesti kvrgave kože goveda, koja je tada pogodila Crnu Goru. Braća Ferandino sa svojim životinjama od tada se nalaze na jednom imanju u blizini kružnog toka kod skretanja za aerodrom u Zeti.

“Karavan je izašao preko granice sa Hrvatskom, na graničnom prijelazu Bajakovo, jer to je jedino mjesto preko kojega žive životinje odavde mogu ući u Evropsku uniju”; kazao je Ferandino.  On je podsjetio da su u Crnu Goru stigli brodom.

Međutim, kako dodaje, dok su držali predstave u našoj zemlji, donesen je zakon da se žive životinje mogu prevoziti samo brodovima koji su namijenjeni za to. 

“To su namjenski brodovi otvorenog tipa, ali takvi ne plove odavde do Italije”, žali se Džeri. O situaciji je, kaže, upoznato Ministarstvo zdravlja u Italiji.

“Oni ne bi pravili problem da vratim životinje u zemlju, ali jedini put do tamo vodi preko Hrvatske i Slovenije. Iz Rima su mi poručili da moram angažovati veterinara iz naše zemlje koji treba da uradi analizu krvi životinja. Taj nalaz potom se šalje u specijalizovanu laboratoriju, koja se nalazi u Ženevi i tek kad oni potvrde da su životinje zdrave, moći ću da ih odvedem u Italiju”, kaže Ferandino.  

Dok priča o svom problemu, Džeri ne krije i osjećanje koje gaji prema svojim životinjama. Emocije “One su mi kao djeca. Od četrnaeste godine se bavim ovim poslom. Ne mogu da odem kući, a njih da ostavim ovdje. Moje srce mora biti pored njih. Zajedno smo u ovom problem”, otvoreno priča pedeset dvogodišnji Italijan, dok mazi velikog nilskog konja.

Zadovoljstvo mu je, naglašava Ferandino, što je sa životinjama ostao ,,zarobljen“ u Crnoj Gori, gdje su izuzetno lijepo prihvaćeni. Međutim, zbog ove situacije, ističe, trpi i tridesetak njegovih rođaka. - Mi smo velika porodica. Mojih četvoro braće, sestra i naše porodice žive od ovoga posla. Trideset mojih rođaka je sa mnom u ovom problemu – dodao je on. Dok Džeri priča, nilski konj širi ogromne čeljusti i oglašava se glasnom rikom.

Italijan objašnjava da se ta gromada od životinje zapravo raduje, jer voli društvo. I pored interesovanja, ne dozvoljava građanima posjete ovom malom zoološkom vrtu. Sijeno za životinje kupuje svakodnevno, a ovih dana će se preseliti na jedno imanje u Dajbabama. Braći Ferandino i njihovoj maloj menažeriji prijatno je u Crnoj Gori, ali nadaju se da će ubrzo biti prebrođene administrativne prepreke i da će moći da se vrate kući. A jednog dana, obećavaju, sigurno će ponovo doći da razveseljavaju crnogorsku publiku.

Pobjeda

Portal Analitika