Abiznis

Osam zakona donesenih mimo Vlade državu koštaju 54 miliona

Osam zakona koje je parlament usvojio od 2008. godine do danas, uglavnom na predlog poslanika opozicije, a bez prethodne procjene fiskalnog uticaja i saglasnosti Vlade godišnje državu koštaju 65,2 miliona.
Osam zakona donesenih mimo Vlade državu koštaju 54 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Pošto ovi zakoni podrazumijevaju i određene uštede konačna cifra je 53,85 miliona eura ili 2,54 odsto državnog budžeta, 6,96 odsto tekuće potrošnje i 15,82 odsto kapitalne - pokazala je Vladina analiza u koju je Pobjeda imala uvid, a koja je urađena na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva rada i Ministarstva finansija. Zakoni su donošeni i pored upozoravanja iz Vlade, ali i ekonomskih analitičara da to prijeti da ugrozi održivost javnih finansija. Iz vlasti su uporno ponavljali i da se u narednom periodu mora voditi računa da se ne donose zakoni bez precizne analize fiskalnog uticaja.

Problemi su se već pojavili jer je za isplate po ovim zakonima, u čijem donošenju je preskočena Vlada, u budžetu za ovu godinu planirano 27,6 miliona eura, ali se pokazalo da su projekcije mnogo veće od očekivanih.

- Analiza pokazuje da će faliti još najmanje 26,2 miliona eura - dominantno za isplate po dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, odnosno majkama sa troje i više djece i naknada roditelju ili staratelju-njegovatelju lica korisnika lične invalidnine.

Upozorenja Žugića, Šehovića...

Na veliku opasnost od donošenja zakona bez prethodne analize fiskalnog utucaja, odnosno računice koliko će to koštati budžet, upozoravali su tokom ove, ali i prethodne godine tadašnji ministar finansija dr Radoje Žugić a sadašnji guverner, poslanik SD i potpredsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju dr Damir Šehović... Žugić je isticao da se suočavamo sa nečim što znači ekonomsko podrivanje države i upozoravao da se taj segment mora zaustaviti jer kreira ogromne troškove.

Tadašnji ministar je uvijek podsjećao i da Svjetska banka i MMF osuđuju donošenje zakona bez prethodne analize fiskalnog uticaja. Šehović je u intervjuu Pobjedi prije nekoliko mjeseci takođe kazao da se moramo suočiti sa problemima i rebalansom kada neodgovorni politički subjekti krenu da se igraju sa javnim finansijama i radi prikupljanja jeftinih političkih poena usvoje zakon za koji nijesu imali pojma koliki je njegov fiskalni uticaj, a tokom godine se ispostavi da je on oko 60 miliona eura, koje nijesu budžetom planirane.

(Pobjeda)

Portal Analitika