Abiznis

Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,2 miliona eura

Prema podacima Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), povlašćenim proizvođačima električne energije je od 2014. godine, kada je započeto sa plaćanjem naknada za podsticanje električne energije, isplaćeno 4,2 miliona eura, saopšteno je iz COTEE-a.
Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,2 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Iako se u Evropskoj uniji sve više preispituje politika podsticaja za obnovljive izvore energije, a pojedine zemlje ukidaju tarifne stimulacije za obnovljive izvore, u Crnoj Gori se to ne planira u bliskoj budućnosti, jer je, kako je poručeno iz Ministarstva ekonomije, Crna Gora tek na početku procesa izgradnje obnovljivih izvora električne energije, a usvajanjem zakonske regulative pokazala je spremnost da podrži funkcionisanje tržišta Evropske unije u oblasti obnovljivih izvora energije.

 - U toku 2014. godine isplaćeno je 122,3 hiljade eura, u prošloj godini milion eura, a za prvih deset mjeseci ove godine tri miliona eura povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora - saopšteno je Pobjedi iz COTEE-a.

Zakonom o energetici propisano da naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije plaća krajnji kupac.

 - To znači da se, u skladu sa uobičajenom evropskom praksom, sredstva za podsticanje povlašćenih proizvođa- ča prikupljaju kroz naknadu koju plaćaju svi kupci električne energije u Crnoj Gori proporcionalno svojoj potrošnji – pojasnili su predstavnici Ministarstva.

U EU se sve više preispituje politika podsticaja za obnovljive izvore energije. Njemačka vlada je odlučila da nakon nakon 16 godina mijenja propis o obnovljivoj energiji, odnosno da ukida tarifne stimulacije za obnovljive izvore (vjetar i sunce) i podstiče konkurenciju. Ona uvodi praksu - najjeftinije ponuđen ,,ekološki“ kilovat. Pravo na instalaciju dobijaće oni preduzimači koji ponude najjeftiniji kilovat na dvadeset godina, umjesto kao do sada svaki onaj koji obeća da će taj kilovat proizvesti. Do sada je cijena takvog kilovata utvrđivana na dug period, bila je podsticajno viša i poznata unaprijed.

Opterećenje na računu poraslo 18 puta

Opterećenje na prosječnom računu za utrošenu električnu energiju je od 2014. godine poraslo 18 puta sa dva centa 2014. na 36 centi koliko sada iznosi.

- Za 2016. godinu je bila najavljena proizvodnja iz osam mHE. Međutim, u prvih pet mjeseci ove godine došlo je do odstupanja i u dijelu proizvodnje i u dijelu potrošnje električne energije, zbog čega je naknada, koja je na prosječnom računu na početku godine iznosila oko 18 centi, povećana na sadašnjih 36 centi - objasnili su iz Ministarstva. U 2014. godini, kako navode, u rad je bila puštena samo jedna mHE, pa je na prosječnom računu od 37 eura naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije iznosila oko dva centa.

 - U 2015. godini u rad je pušteno ukupno sedam mHE, pa je, u skladu sa tim, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora povećana, a time i naknada za podsticanje, pa je na prosječnom računu od 37 eura iznosila 15 centi - rekli su iz Ministarstva.

Nezahvalno planirati buduću naknadu

Predstavnici Ministarstva ekonomije navode da se jedinična naknada za svaku kalendarsku godinu utvrđuje na osnovu dostavljenih podataka od strane koncesionara u smislu njihove planirane proizvodnje za 12 mjeseci, kao i na osnovu planirane potrošnje kupaca za obračunsku godinu.

 - Činjenica da svaki koncesionar neće proizvesti istu količinu električne energije svake godine, kao i da može doći do određenih odstupanja, razlog je zašto se visina naknade utvrđuje jednom godišnje. Uzimajući to u obzir, nezahvalno je prognozirati kolika bi proizvodnja električne energije iz svake elektrane pojedinačno mogla biti u narednim godinama, a samim tim i govoriti o jediničnoj naknadi i opterećenju na prosječnom računu - pojasnili su predstavnici tog Vladinog resora. (Pobjeda)

 

 

Portal Analitika