Društvo

IVANOVIĆ: Opreza nikad dosta na trusnom području

Zemljotresi koji su se nedavno desili u Italiji, Makedoniji, potom Banjaluci i Albaniji podsjećaju nas i opominju da tom vidu prirodnih stihija ne posvećujemo dužnu pažnju, kaže prof. dr Staniša Ivanović, profesor inžinjerske geologije i seizmologije i akademik DANU.
IVANOVIĆ: Opreza nikad dosta na trusnom području
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da je seizmologija mlada nauka, a u Crnoj Gori tek je napravila prve korake.

 - U mnogim drugim sredinama, pa i na Balkanu, seizmološki zavodi rade u sastavu nacionalnih akademija nauka. Primjera radi, u Kini, u Institutu za geologiju, na proučavanju zemljotresa učestvuje oko 10.000 specijalista, od kojih se deset odsto bavi ispitivanjima iz oblasti prognoze zemljotresa. U SAD je po Nacionalnom programu za period od posljednjih deset godina bilo izdvojeno oko 137 miliona dolara samo za prognoziranje zemljotresa – kaže Ivanović.

POBJEDA: Kakva je situacija u Crnoj Gori?

IVANOVIĆ: Situacija je bitno drugačija. Republički seizmološki zavod ima status upravne organizacije?! Od nedavno, umjesto da se integriše sa Geološkim zavodom, jer po prirodi obje institucije pripadaju oblasti geonauka, on je pripojen Hidrometeorološkom zavodu, iako hidrometeorologija nema nikakvih dodirnih tačaka sa seizmologijom.

Ipak, seizmološka služba u Crnoj Gori je danas tehnički relativno dobro opremljena, naročito poslije 1979. godine. Izvršeno je sistematsko rješavanje ocjene seizmičke opasnosti vezano za statističku obradu prostorno-vremenske raspodjele dogođenih zemljotresa.

Na planu seizmo-geoloških i inženjersko-seizmoloških istraživanja, poslije zemljotresa 15. aprila 1979. godine, izvedena su kompleksna i obimna seizmo-geološka i inženjersko-seizmološka istraživanja. Najznačajnija su: seizmička regionalizacija Crne Gore i seizmičke mikroreonizacije šest primorskih opština, kao i Podgorice, Cetinja, Mojkovca, Bijelog Polja, Nikšića i Danilovgrada. Na taj način, za područje Crne Gore su, sa relativno dovoljnim stepenom tačnosti, određeni: maksimalno očekivani zemljotresi po magnitudi, seizmičkom intenzitetu i akceleraciji.

POBJEDA: Koji su najranjiviji tereni za tu vrstu geološkog hazarda?

IVANOVIĆ: Najranjiviji su uslovno-stabilni tereni u široj zoni flišne padine Crnogorskog primorja, što predstavlja široki pojas koji je pretežno urbanizovan. To ne znači da se tamo ne može i ne smije graditi. Naravno da može, ali pod određenim uslovima i uz maksimalno poštovanje standarda i propisa aseizmičke izgradnje.

U redosljedu građenja mora se ići odozdo prema gore – masivni objekti pri dnu padine, a lakši objekti pri vrhu padine. Potpuno i efikasno dreniranje padine kao cjeline i objekata, poseban je imperativ. Potporne zidove potrebno je dimenzionisati kao zasebne objekte, prema uslovima tla (neophodan je geomehanički elaborat), uz strogu kontrolu zasijecanja i podsijecanja padine pri iskopu temeljnih jama i drugih zemljanih radova.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika