Region

Hrvatima pritvor, svjedoci govorili o ubistvima Srba

Sud BiH je desetorici uhapšenih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane odredio jednomjesečni pritvor.
Hrvatima pritvor, svjedoci govorili o ubistvima Srba
Portal AnalitikaIzvor

U rješenju o određivanju pritvora navedeni su iskazi svjedoka koji opisuju zločine te grupe nad srpskim civilima na području Orašja 1992. godine.

Po rješenju o određivanju pritvora u koji je agencija Beta imala uvid, uhapšeni se terete da su 9. maja 1992. godine, tokom racije u selu Bukova Greda, likvidirali Marka Maksimovića, Miću Gavrića, Zorana Maksimovića, Lazara Vasiljevića, Dragu Cvijanovića, Žarka Maksimovića i Mišu Gavrića koji je u vrijeme ubistva imao 17 godina. 

Po iskazima svjedoka, navedenim u dokumentu, žene iz tog sela su vraćene kućama, dok su preživjeli muškarci poslije zlostavljanja uhapšeni i sprovodeni u zatvoreničke objekte HVO u Orašju i Donjoj Mahali. 

U dokumentu Suda BiH se navodi da su u raciji tog dana učestvovali i Marko Dominković zvani “Miki”, koji je prije rata obavljao dužnost komandira policije, te izvjesni "Meho", za koga je svjedok rekao da je bio nastavnik fizičkog vaspitanja. 

U raciji su učestvovali i drugi pripadnici VP HVO-a, među kojima i "Pero" zvani “Konj”. 

U dokumentu Suda se navodi osnovana sumnja da su tu raciju, po naredbi Đure Matuzića, zapovednika 106. brigade HVO, izveli pripadnici Vojne policije pod komandom Pere Vincetića, i pripadnici Policijske stanice Orašje, koje je predvodio komandir Marko Dominković. 

Po Rješenju Suda BiH, za određivanje pritvora navedena je osnovana sumnja da je izvršen još jedan napad, u junu 1992. godine. 

“Izvršena je komanda Đure Matuzića za napad na civilno srpsko stanovništvo u junu 1992. godine, kada su uhapšeni i zatvoreni svi preostali stanovnici srpske nacionalnosti u selu Bukova Greda, među kojima i Joka i Radojka Božić, te Anđa Simić i drugi”, navodi se u rješenju Suda BiH. 

Po iskazima svjedoka, kako stoji u dokumentu, na području opštine Orašje formirano je nekoliko logora i zatočeničkih centara, u kojima je u nehumanim uslovima bilo zatvoreno nekoliko stotina civila koji su “svakodnevno mučeni, fizički i psihički zlostavljani, silovani i ubijani”. 

Ti logori i zatočenički centri su formirani u sportskim salama i prostorijama Srednjoškolskog centra Orašje, Osnovnoj školi Donja Mahala i u šupi Mirze Filipovića u Donjoj Mahali. 

“Iz svega navedenog proizilazi osnovana sumnja da su u inkriminisano vrijeme na području opštine Orašje pripadnici VP HVO i PS Orašje izvršili širok i sistematičan napad na civilno stanovništvo, što je rezultiralo ubistvima, zatvaranjima i mučenjima i drugim radnjama koje su se desile na spornoj teritoriji”, navodi se, između ostalog, u rješenju Suda BiH o određivanju pritvora. 

Portal Analitika