Kultura

KRALJ: Poštovanje publike uvijek treba iznova da zaslužujemo

Čestitam Dan Crnogorskog narodnog pozorišta svima vama kojima je ovo pozorište dom, u kojem zajedno radimo i stvaramo, koje sa posvećenošću, strašću, razumijevanjem, strpljenjem i dalje gradite. Hvala medijima i kritici koji prate naš rad, a najviše hvala publici bez koje naš posao nema smisla, čije poštovanje uvijek iznova treba da zaslužujemo, čije potrebe treba da osluškujemo - ali ne i da podilazimo, publici koja treba da osjeća ovu kuću kao svoje narodno pozorište, kazala je direktorica te institucije Zorana Kralj.
KRALJ: Poštovanje publike uvijek treba iznova da zaslužujemo
Portal AnalitikaIzvor

Na sinoć održanoj kratkoj ceremoniji, koja je prethodila izvođenju komada „Šćeri moja“, Kralj je, uz umjetničkog direktora Branimira Popovića, uručila godišnja priznanja zaposlenima u CNP-u. Obraćajući se kako njima, tako i svima u publici ona je istakla da, nakon dugog niza godina, svoj dan obilježavaju „na mjestu koje je najprirodnije za slavljenje teatra – na sceni“. Osvrćući se na proteklu godinu, tokom koje je CNP konačno počelo da izlazi iz duge stvaralačke hibernacije i neizvjesnosti oko rukoviđenja.

- Za kratko vrijeme, u našem pozorištu pokrenuti su svi mehanizmi, stavljene u pogon sve naše snage i, što je najvažnije, probuđena je kreativna energija, osjećaj pripadnosti i zajedništva, dobra atmosfera kolektivnog stvaranja i rada bez kojeg pozorišta nema. Rezultat zajedničkog zalaganja su četiri premijere: „Šćeri moja“ Maje Todorović u režiji Ane Vukotić - kao potvrda repertoarske politike da ne zanemarujemo tradiciju, ali ni suvremeni dramski tekst, Šekspirova „Bura“ u režiji Dejana Projkovskog - koja je pokazala da ne postoji produkcioni zadatak i izazov kojem nijesmo u stanju da odgovorimo, te da imamo dovoljno snažan ansambl koji je u mogućnosti da iznese široki repertoar, „Da Da Šekspir“ Petra Pejakovića - čijom premijerom je po prvi put u istoriji CNP-a ustanovljena Dječija scena, i „Danzen“ Bertolda Brehta u režiji Damjana Pejanovića u koprodukciji sa FIAT-om - nastavljajući s konceptom otvorenosti za mlade, neafirmisane umjetnike i partnerstva sa drugim značajnim pozorišnim činiocima. Otvorena je scena Akademija, programski segment koji kreiraju studenti umjetničkih fakulteta sa Cetinja kao mjesto susreta budućih profesionalaca i neke nove publike. Realizovano je 180 programa koje je vidjelo više od 40.000 gledalaca. Sve ovo su u najkraćem rezultati i pokazatelji kojima možemo biti zadovoljni, ali i duboko svjesni da je ovo tek početak u ostvarivanju dugoročnih ciljeva – prije svega bogatog, raznovrsnog, kvalitetnog repertoara koji će komunicirati sa publikom, uzbuđivati je i provocirati – istakla je Kralj.

Prve godišnje nagrade uručene su za najbolje rezultate u svim segmentima produkcije, a pripale su rukovodiocu službe marketinga Srđanu Pavićeviću, producentkinji Neli Otašević, dizajneru svjetla Miliju Maloviću, dekorateru Milošu Novakoviću, bravaru Mileti Vujoševiću, konobaru Milanu Milanoviću i čistačici Svetlani Kažić.

cnp2Stipendija „Velimir Bucko Radonjić“ koja se dodjeljuje mladim autorima za značajne rezultate postignute u oblasti scenografije i likovne umjetnosti, pripala je Katarini Vukčević. Mlada scenografkinja i kostimografkinja rođena je 1993. godine u Podgorici. Diplomirala je na odsjeku za scenografiju za pozorište i film Accademia di belle arti di Brera u Milanu. Za diplomski rad „Kockar na dnu okeana“ dobila je nacionalnu nagradu Claudio Abbado za kostim. Sada je studentkinja magistarskih studija na odsjeku za kostim za spektakl na istoj akademiji.

Zahvalnica za saradnju u 2016. godini pripala je Hipotekarnoj banci, novom spoznoru CNP-a, a primio je direktor Esad Zaimović.

Žiri za dodjelju ovogodišnjih nagrada, kojim je predsjedavao reditelj Blagota Eraković, a članovi su bili dramaturg Goran Bulajić i Kralj, odlučivao je i o glavnim nagradama za umjetnički ansambl. Godišnja nagrade CNP-a pripale je prvo vajarki i scenografkinji Ivanki Vani Prelević.

- Veoma sam uzbuđena zbog ove nagrade. Zaista mi je posebno drago što sam među ovogodišnjim dobitnicima – kazala je kratko umjetnica za Portal Analitika.

Isto priznanje dobio je glumac Dejan Ivanić za uloge u predstavama „Bura“ i „Danzen“, te Ani Vukotić za režiju i adaptaciju komada „Šćeri moja“. Ona je za Portal Analitika kazala kako ovu Godišnju nagradu dobija pod malo drugačijim okolnostima nego prethodnu za „Vjera, ljubav, nada“ 2007. godine - „zbog situacije da dugo vremena pozorište bude bez direktora“.

- Kada je došla nova uprava, bilo je potrebno i da pokažemo snagu ove kuće. Prvu režiju sam dobila kao reditelj iz CNP-a, uz uslov da u podjeli budu isključivo ljudi iz ansambla, što nijesu uvijek uslovnosti u kojima radimo predstavu. Kao što znate, rokovi u kojima smo morali da odaberemo tekst bili su veoma kratki. Spremali smo se za „Ričarda III“, ali kada smo uzeli Majin tekst i za to se odlučili, krenuo je puni tempo ove kuće, velika volja i zajedništvo, prije svega, autorskog tima, glumaca i uprave pozorišta da projekat zaokružimo u rekordnom roku i dobijemo prvu premijeru – prisjetila se Vukotić početaka rada na drami.

cnp5- Tim prije mi je veoma drago što sam dobila ovu Godišnju nagradu! Čast mi je i dirnuta sam svime time... Smatram i da je „Bura“ Projkovskog veliki produkcijski projekat koji u CNP-u do sada nismo imali priliku da gledamo, pa sam time dodatno iznenađena. Ali, to je „još jedan razlog za slavlje“, rekao bi Danilo Kiš – dodala je ona.

Već sada je poznato da će predstava za koju je nagrađena biti igrana na dvije manifestacije - Festivalu glumca u Nikšić, a zatim na regionalnom festivalu u Užicu.

- Kada stvari krenu kao što je to slučaj sa „Šćeri moja“, već imam dovoljno iskustva da mogu da kažem da jedan festival veže drugi. Na Festivalu glumca u Nikšiću, vjerovali ili ne, nikada nisam imala predstavu i zato mi je drago što će se igrati i pred nikšićkom publikom. Festival u Užicu posebno volim - među prvim nagradama bila je ona za „Don Žuana“ upravo na tom festivalu, a kasnije sam bila tamo i u žiriju. Imam veliko poštovanje prema tom festivalu i radujem mu se, naročito publici i atmosferi koja prati festival. Takođe, u najavi je i Sterijino pozorje, jer za to imamo sve uslove. Puno godina se CNP nije pojavio na tom festivalu. Za mene je to izazov više: ni jedna moja predstava nije gostovala na Sterijinom pozorju jer, kao što znate, slabo radim domaće pisce. Zato se i nadam da će taj festivalski život biti - buran – zaključila je Vukotić.

Konačno, najznačanije godišnje priznanje nacionalnog teatra - Velika nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za 2016. godinu - pripala je glumcu Mirku Vlahoviću. Čitajući obrazloženje žirija, Eraković je naveo da mu je nagrada pripala za ulogu kralja Nikole u komadu „Šćeri moja“.

- Sintetišući bogato glumačko iskustvo, građeno na opusu različitihi pozorišnih i filmskih uloga Vlahović je uspio da u dugu kolektivnog koncepta predstave, moćno i dosljedno u stilskom jedinstvu, na nov i autentičan način osvijetli lik jednog od najznačajnijih crnogorskih vladara. Kombinujući istorijski mit i savremeno viđenje porodičnih i društvenih okolnosti, svedenim artizmom, studioznim i promišljenim pristupom liku, napravio je značajan pomak u osjvedočenim mogućnostima crnogorskog glumišta – istakao je žiri u svojoj odluci.

cnp4Vidno uzbuđen, Vlahović se publici i kolegama obratio nadahnut stihovima.

- Mi, glumci, sanjamo neke snove koji su veoma teški: kada igramo predstavu da ne znamo tekst, da kasnimo na scenu... Ali, mi sanjamo i san „da nam nikada ne razviju crnu zastavu na pročelju pozorišta“. Sanjamo i o tome da mladi glumci dolaze u naše garderobe, da oblače naše kostime i da govore da smo znali biti bolji... To je njihovo pravo. A mi, mi ćemo „stati na nekom zelenom polju, dah zadržati, uhvatiti mesečinu“ i jednog dana ćemo iz toga napraviti nekog našeg Don Žuana, Hernija VIII, kralja Nikolu, Prospera – kazao je on preuzimajući s ponosom ovogodišnje priznanje, uz riječi zahvalnosti publici, a naročito kolegama iza scene.

K.J.

Foto: CNP/Danilo Papić

Portal Analitika