Abiznis

Crnogorski paradoks: Štednja veća nego odobreni krediti, postoji višak novca

U Crnoj Gori zabilježana je pojava koja se veoma rijetko dešava u svjetskim okvirima. Naime, depoziti u bankama iznose 2,74 milijarde eura, dok odobreni krediti iznose svega 2,45 milijarde eura. To praktično znači da je kod nas veoma slaba bankarska aktivnost i da postoji višak novca u bankama.
Crnogorski paradoks: Štednja veća nego odobreni krediti, postoji višak novca
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje Portala Analitika nedavno postavljeno guverneru Radoju Žugiću šta misli o povećanom nivou depozita u odnosu na odobrene kredite, on je naveo da je to znak da banke ipak moraju aktivnije podržavati kompanije i privredu, a sa druge strane da je to znak da u Crnoj Gori ima i onih koji raspolažu sa novcem.

''Znak da banke ipak moraju malo aktivnije podržavati kompanije i privredu jer oporavkom i liječenjem ranjivosti realnog sektora liječi se ranjivost i samog monetarnog sektora to je sistem spoljnih sudova- ako imate zdravog klijenta imaćete i zdravu banku. Mi ćemo da ubuduće sarađujemo intezivnije frekventije preko udruženja banaka. preko ovakvih koordinacija, nije nam problem da pođemo u bilo koju od banaka i da potpuno javno i jasno saopštimo što je naš stav ovdje u državnoj banci kada je u pitanju zdravlje bankarskog sistema i zdravlje realne ekonomije i fiskalne ekonomije. Mislim da moramo da upotrijebimo sve svoje kapacitete u toj funkciji a to što ima depozita znak je da imamo i one koji raspolažu novcem'', objasnio je Žugić.

 Podaci: Depoziti u bankama su u julu 2016. godine iznosili 2.741,9 miliona eura, i bilježe rast od 4,4% na mjesečnom nivou, dok u odnosu na jul 2015. godine bilježe rast od 10,7%. U ročnoj strukturi ukupnih depozita na kraju jula najveće učešće od 52,9% imali su depoziti po viđenju, dok su oročeni depoziti činili 46,9% ukupnih depozita.

Preostalih 0,2% odnosilo se na sredstva na escrow računu. U strukturi ukupnih oročenih depozita, najveće učešće imali su depoziti ročnosti od jedne do tri godine (47,9%) i depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine (40,3%).

Ukupno odobreni krediti banaka su na kraju jula 2016. godine iznosili 2,452.4 miliona eura, i bilježe rast od 3,1% na mjesečnom nivou, odnosno rast od 1,8% na godišnjem nivou. Koeficijent krediti/depoziti je iznosio 0,89 na kraju jula 2016. godine, i niži je nego u julu 2015. godine kada je iznosio 0,97. Po osnovu kredita banke su na kraju jula 2016. godine najviše (79,2%) potraživale od privrede i stanovništva.

P.Z.

 

Portal Analitika