Društvo

Sindikat: Hitno popraviti položaj prosvjetnih radnika

Zaposleni u prosvjeti nijesu zadovoljni socio-ekonomskim položajem i odnosom odgovornih prema obrazovnom sistemu u državi, saopštili su iz Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG), i zatražili od buduće Vlade hitne mjere i programe koji će popraviti njihov položaj.
Sindikat: Hitno popraviti položaj prosvjetnih radnika
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sindikata  Zvonko Pavićević je  na petom Kongresu SPCG-a, rekao da prosvjetni radnici Crne Gore dijele sudbinu većine građana koji su, kako je rekao, tranzicioni gubitnici društva. 

On je, na Kongresu čiji je moto “Prosvjetni radnici-snaga društva”, ocijenio da odgovorni ljudi u državi do sada nijesu dovoljno ozbiljno shvatali činjenicu da samo kvalitetno obrazovanje i vaspitanje novih generacija može državu približiti društvu razvijenih evropskih država. 

Kako je kazao Pavićević, nema kvalitetnog obrazovanja bez stručnog i motivisanog prosvjetnog radnika. 

Prema njegovim riječima, oni su, umjesto usvajanja te činjenice od nadležnih, bili prinuđeni da se često bore za svoja prava, javno protestujući demokratskim sredstvima. 

“Međutim, prosvjetnim radnicima nije mjesto na ulici nego u učionici, da rade svoj posao za koji su školovani i osposobljeni, nažalost ne i dovoljno plaćeni, jer su naše zarade ispod prosjeka zarada na nivou države”, naveo je Pavićević.

On je, u ime devet hiljada članova SPCG-a, poručio svim političkim subjektima koji će činiti buduću Vladu, da se SPCG nikada neće pomiriti sa činjenicom da danas, u 21. vijeku, prosvjetni i drugi radnici u Crnoj Gori od svoga rada ne mogu imati dostojanstven život. 

Pavićević je zamolio sve aktere političke scene u Crnoj Gori da im, kako je kazao, više deklarativno ne poručuju da oni budno brinu o interesima prosvjetnih radnika, kao i da će se zalagati za poboljšanje njihovog položaja. 

On je ukazao da je svako demokratsko društvo uspješno onoliko koliko su zadovoljni njegovi građani. 

Pavićević je podsjetio da više 90 odsto zaposlenih u prosvjeti Crne Gore ima visoko obrazovanje i čini intelektualnu elitu društva. 

“Još jednom šaljemo poruku sa ovog kongresa da zaposleni u prosvjeti nijesu zadovoljni svojim socio-ekonomskim položajem i odnosom odgovornih prema obrazovnom sistemu u Crnoj Gori”, poručio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, Sindikat je između dva kongresa prešao put pun izazova. 

Pavićević je taj period ocijenio kao još jednu uspješno pređenu etapu u razvoju njihove organizacije.

Kako je kazao, efekti globalne ekonomske krize i neoliberalna ekonomska politika dodatno su usložili, ionako nepovoljan, ekonomsko-socijalni položaj crnogorskih radnika i građana, a među njima i prosvjetnih radnika, koji u svemu dijele njihovu sudbinu. 

On je naveo da će SPCG ubuduće, kao i do sada, raditi sve što je u njegovoj moći da na zakonit način zaštiti interese prosvjetnih radnika.

“Od buduće Vlade tražimo hitne mjere i programe koji treba da zaštite i poprave naš socio-ekonomski položaj. Argumente za ove naše zahtjeve nalazimo u podacima da se za obrazovanje u Crnoj Gori izdvaja 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, a evropski prosjek je više od šest odsto”, poručio je Pavićević.

On je kazao da od buduće Vlade traže i donošenje novih zakonskih i podzakonskih akata, normativa i drugih propisa, koji će uvesti više reda u obrazovanje i dovesti do kvalitetnijeg funkcionisanja obrazovnog sistema u Crnoj Gori. 

“Zahtijevaćemo da se izmijene zakonski okviri za zapošljavanje mladih kolega, uvođenjem kriterijuma prilikom njihovog zapošljavanja, čime bi se izbjegla dosadašnja zloupotreba”, dodao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, obrazovni sistem ne smije počivati, kao do sada, isključivo na entuzijazmu i ljubavi prosvjetnih radnika prema tom pozivu. 

“Od prosvjetnih radnika se ne može i dalje tražiti uspjeh u radu i autoritet u učionici, kada je svima dobro poznata činjenica da je veliki dio njih prinuđen da radi dopunske poslove van učionice, kako bi obezbijedili egzistenciju za svoje porodice”, objasnio je Pavićević.

SPCG je budućoj Vladi poručio da prosvjetni radnici ne pristaju na smanjenje njihove potrošačke korpe, već traže povećanje zarada. 

“Dosta su prosvjetni radnici bili žrtve tranzicije crnogorskog društva, došlo je vrijeme da dignemo svoj glas i pokažemo da smo mi „Prosvjetni radnici-snaga društva”. Želimo život dostojan naše profesije”, rekao je Pavićević.

On je ocijenio da su ostvarili najveći dio programskih ciljeva usvojenih na prethodnom kongresu SPCG-a.

Kako je kazao, kruna njihovih aktivnosti u okviru socijalnog dijaloga bila je potpisivanje novog Granskog kolektivnog ugovora u februaru ove godine.

Pavićević je ukazao da je novi Granski koletivni ugovor donio značajne novine i poboljšanja za zaposlene u prosvjeti.

On je podsjetio da je predviđeno da raspodjelu časova i radnih mjesta zajednički rade komisije Ministarstva i Sindikata prosvjete. 

“Zadatak tih komisija je formiranje listi slobodnih časova i kolega kojima nedostaju časovi do pune norme. Na ovaj način je do sada više stotina koleginica i kolega dopunilo svoju normu”, objasnio je Pavićević.

On je rekao da je novi Granskim kolektivnim ugovorom predviđeno i da svake godine prilikom planiranja budžeta SPCG pregovara sa Ministarstvom o visini plata.

“A što je najvažnije uspjeli smo da, u datim okolnostima, zarade prosvjetnim radnicima povećamo za 5,5 odsto, što opet, nije ni približno onom procentu koji bi nas zadovoljio i doveo naše zarade do očekivanog nivoa”, zaključio je Pavićević.

IZVOR: Mina 

Portal Analitika