Region

Grad u kome lokalno stanovništvo nije poželjno (Video)

U Bosni i Hercegovini niknuo je prvi potpuno arapski grad, što znači da su vlasnici svih kuća Arapi. To je ujedno i prvo naselje zatvorenog tipa, potpuno ograđeno visokom ogradom i s privatnim osiguranjem.
Grad u kome lokalno stanovništvo nije poželjno (Video)
Portal AnalitikaIzvor

BiH građanima je ulaz zabranjen.

U naselju u Tačinu, jugozapadno od Sarajeva, izgrađeno je 160 kuća, prateći sadržaji i veliko vještačko jezero u sredini. Kako su svi postojeći objekti rasprodati, grade se dodatne stambene jedinice. Kupci tih kuća takođe su Arapi.

U ovaj mali grad je ulazak i obilazak lokalnom stanovništvu dopušten samo van ljetnje sezone, i to u određenom terminu.

arapi1- Vlasnici kuća su Arapi i oni ne žele da se miješaju s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi, i žele da ih u tome niko ne ometa i čudno ih posmatra. Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetnje mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove - rekao je sagovornik portala BiznisInfo koji je želio da ostane anoniman.

Kuće su prodavane po cijeni od 150.000 do 160.000 eura. Nisu nuđene na tržištu Bosne i Hercegovine, ali u Kuvajtu - odakle je vlasnik - „reklame nisu silazile s TV-a“.

Prve kuće u naselju zvanično su otvorene u oktobru prošle godine.

Izvor i foto: Jutarnji.hr

Portal Analitika