Politika

Janjić: Moguća ozbiljna kriza u odnosima Srbije i Crne Gore

Hapšenje 20 državljana Srbije osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam može da izazove ozbiljnu političku krizu u odnosima Beograda i Podgorice i da uzdrama temelje odnosa dvije države, smatra politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić. On je rekao da je potrebno sačekati detalje istrage crnogorskog tužilaštva i naglasio da je sigurno da se priča sada ne može zataškati.
Janjić: Moguća ozbiljna kriza u odnosima Srbije i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući izjavu sprpskog premijera Aleksandra Vučića koji je rekao da sumnja u osnovanost optužbi za terorizam protiv Bratislava Dikića i ostalih uhapšenih, Janjić kaže da ga brine Vučićevo pominjanje „drugih obavještajnih podataka do kojih su došle srpske službe“.

„Iz toga bi se moglo zaključiti da nije bilo saradnje obavještajnih službi dvije zemlje u prikupljanju podataka o osumnjičenima. Vidjeli smo da je ta grupa, kako je kazao direktor crnogorske Uprave policije, uhapšena na osnovu ranijih saznanja. Ako dvije obavještajne zajednice ne sarađuju, onda imamo veliki problem. Neću da spekulišem da li obavještajna zajednica Srbije ima tolerantan odnos prema uhapšenima ili ova druga radi bez saznanja prve. Ovo je veliki problem na relaciji Beograd - Podogorica vezan za koordinaciju i saradnju obavještajnih službi“, navodi Janjić za Portal Analitika.

Drugo važno pitanje, prema njegovim riječima, jeste šta će se desiti ukoliko se pokaže da je grupa osumnjičenih radila za interese treće države.

„Srbija će onda biti u velikom problemu, a Crna Gora će imati pritisak te države - Rusije - da se izjasni oko tih tvrdnji. Ukoliko se dokaže da je bilo umiješanosti Rusije, postavlja se pitanje šta je Srbija kao država. Kako se na njenoj teritoriji organizuje ovakva grupa, a premijer nije obaviješten ili ima druge obavještajne izvore?“, pita se Janjić i dodaje da do „problema visokog ranga“ može doći i u slučaju da su osumnjičeni imali veze sa novodnim planovima predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o stvaranju unije Srbije i Crne Gore, o kojima je prethodnih dana pisala crnogorska štampa.

„To može stvoriti problem uloge Nikolića u Srbiji, ali i odnosa Srbije i Crne Gore na nivou osporavanja državotvornosti. Šta je od svega ovoga tačno, vidjećemo iz istrage. Posljedice ne moraju do kraja da budu negativne. Međutim, ne mogu se izbjeći ni izuzetno loše posljedice ukoliko se pokaže da je to hapšenje bilo bez osnova. Ako je bilo tako, onda ulazimo u ozbiljnu političku krizu, pogotovo ako se ispostavi da je neko namjerno naveo organe Crne Gore na pogrešan potez. Moramo sačekati, ne možemo sumnjati“, poručuje Janjić.

Foto: mc.rs

Portal Analitika