Društvo

NR Kina donirala dronove i računare Nacionalnim parkovima

Vlada Narodne republike Kine, posredstvom Skupštine Crne Gore, donirala je danas Javnom preduzeću za nacionalne parkove šest bespilotnih letjelica (dronova), 5 računara i svu propratnu opremu za njihovo korišćenje.
NR Kina donirala dronove i računare Nacionalnim parkovima
Portal AnalitikaIzvor

Ovom značajnom donacijom biće omogućeno lakše kontrolisanje prostora parkova i ulcinjske Solane, a nadzornicima će omogućiti da brže i kvalitetnije vrše svakodnevne aktivnosti na terenu.

Donacija je uručena u Centru za posjetioce NP Skadarsko jezero na Virpazaru, a Protokol o saradnji potpisali su ispred Ambasade NR Kine, politički savjetnik ambasade NR Kine u Crnoj Gori, g-din Zhang Xiang i ispred JPNPCG direktorica Azra Vuković.

Direktorica JPNPCG Azra Vuković zahvalila je na svečanosti predsjedniku Skupštine Crne Gore gospodinu Darku Pajoviću na iniciranju saradnje NPCG i Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, kao i Ambasadi na razumijevanju potrebe za ovako vrijednom opremom.

„Protokol koji smo upravo potpisali je od velike važnosti za naše nacionalne parkove. U donaciji čija je vrijednost oko 35.000 eura obezbijeđeno nam je 6 dronova, 5 računara, sva propratna oprema za njihovo korišćenje. Kada govorimo o Nacionalnim parkovima, uključujući Ulcinjsku Solanu moramo imati na umu da se radi o 10% teritorije naše zemlje. Obzirom da je primarna uloga nacionalnih parkova upravo zaštita ovog prostora, veliki je izazov očuvati resurse koji su nam dati na upravljanje. Svjesni činjenice da se u okviru NPCG odvijaju brojne nelegalne aktivnosti, koje prijete da ugroze vrijednost područja, ali najviše biodiverzitet i ekosisteme, odlučili smo se za uključivanje moderne tehnologije u proces zaštite istih“, kazala je ona.

„Ako za primjer uzmemo Skadarsko jezero, gdje se danas nalazimo, u smislu nelegalnh aktivnosti u prvom redu imamo nelegalno izlovljavanje ribe, uglavnom nedozvoljenim sredstvima što ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet, jer se upotrebom agregata, nažalost uništava čitav živi svijet u području u kojem se vrši nelegalni ulov. Ništa manje važna je i nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka u granicama ovog nacionalnog parka, kao i nelegalna gradnja. Neke od ovih aktivnosti je jako teško dokazati, a još teže procesuirati. Ako dobru tehničku opremljenost osoba koje se bave vršenjem nelegalnih aktivnosti uporedimo sa opremljenošću naših službi, kao i velikoj površini, koja je za Skadarsko jezero oko 40.000 ha, a koju je neophodno nadzirati, možemo jasno zaključiti da je suzbijanje nelegalnih aktivnosti zaista je ozbiljan izazov“, dodala je Vuković.

Ona je navela da je upravo iz tog razloga odlučeno da u monitoring nelegalnih aktivnosti i očuvanje nacionalnih parkova budu uključeni i moderni vidovi tehnologije koji će omogućiti da nelegalne aktivnosti u nacionalnim parkovima budu ispraćene, dokumentovane i na kraju procesuirane pred nadležnim organima.

„Vrijedi napomenuti da su već napravljeni pomaci u saradnji i komunikaciji sa svim relevantnim institucijama, sa namjerom postizanja zajedničkog cilja, a to je zaštita ovih područja. Sigurna sam da će dronovi naći svoju primjenu i u monitoringu životinjskih vrsta za koje trenutno u nekim parkovima koristimo kamere zamke, koje su već dale očekivane rezultate. U narednim danima oformićemo tim ljudi koji će definisati način primjene donirane opreme kako ne bismo upotrebom iste eventualno ugrozili staništa od posebnog interesa“, rekla je Vuković

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, g-din Cui Zhiwei ovom prilikom iskazao je zahvalnost predsjedniku Skupštine Crne Gore Darku Pajoviću što je dao dobar predlog kojim su doprinijeli zaštiti nacionalnih parkova.

“Znamo da Crna Gora posjeduje bogate prirodne resurse, i parkovi imaju vrlo važan značaj u ovom smislu,  dobra zaštita životne sredine ima poseban značaj za razvoj ekonomije, turizma, i održivi razvoj za cijelu zemlju. Dronovi će doprinijeti poboljšanju i povećanju standarda upravljanja NPCG”, kazao je ambasador NR Kine.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović, čijim je angažovanjem obezbijeđena ova donacija,  rekao je da je učinjen značajan korak u zaštiti nacionalnih parkova na moderan i efikasan način.

„Riječ je o nastavku kontinuirane pažnje koju Skupština  poklanja zaštiti nacionalnih parkova Crne Gore. U cilju očuvanja prirodnih dobara naše zemlje, Skupština je izglasala set zakona koji se odnose na njihovu zaštitu, među kojima su Zakon o Nacionalnim parkovima i Zakon o legalizaciji neformalnih objekata. Time smo između ostalog zakonski spriječili legalizaciju divlje izgrađenih  objekata u zoni zaštićenog prirodnog prodručja. Cilj nam je da se nacionalni parkovi najprije zakonski zaštite i spriječi njihova dalja devastacija, pa onda koriste na ekonomski održiv način“, kazao je Pajović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je naglasio da ova vrijedna donacija predstavlja još jednu u nizu iskrenih poruka prijateljstva naroda Kine i Crne Gore i zahvalio ambasadoru Kine i njegovim saradnicima na angažovanju u zaštiti nacionalnih parkova naše zemlje.

Nakon uručivanja donacije, na platou ispred Centra za posjetioce organizovana je i demonstracija korišćenja dronova za potrebe Službi zaštite.

 

Portal Analitika