Region

IZETBEGOVIĆ: Tražićemo poništavanje izbora u Srebrenici

Nakon sjednice kolegijuma SDA, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović rekao je kako je na sjednici Kolegijuma zaključeno da će SDA od CIK-a tražiti da se ponište izbori u Srebrenici i u Stocu.
IZETBEGOVIĆ: Tražićemo poništavanje izbora u Srebrenici
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da nema razloga da se to odlaže i da se takva odluka treba donijeti u skladu s zakonom.

Izetbegović je dalje naveo kako kolegijum SDA smatra neutemeljenima izjave Mire Kovača, ministra spoljnih poslova Hrvatske, i Bože Petrova, predsjednika Mosta, vezane za Stolac.

Izjava Izetbegovića uslijedila je nekoliko sati nakon što je RTRS objavila da su u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača, ponovo prebrojani glasački listići spornih biračkih mesta iz Srebrenice i da je srpski kandidat u prednosti.

On je naveo kako će se nastaviti borba za Stolac, te da to nije grad koji može biti bilo čiji, pa ni isključivo hrvatski.

"Treba utvrditi što se desilo u Stocu, ko je pravio incidente. I o tome treba nešto da kaže Tužilaštvo BiH i agencija za sprovođenje zakona", rekao je lider SDA.

On je prokomentarisao i izjavu Dragana Čovića, lidera HDZ-a i člana Predsjedništva BiH, da će on uvijek smatrati da je Stolac hrvatski grad.

"Nema ekskluzivnih prostora. Sve je u BiH zajednički ekskluzivni prostor. Neko je namjerno poslao specijalce na izborna mjesta. To krši izborni zakon. To je razlog da se izbori ponište. Imate jedan vakuum, mi ne znamo šta se tamo dešavalo. To je urađeno u panici, kada se vidjelo da će strana koja podržava našeg kandidata sustići kandidata srpskih stranaka", naveo je Izetbegović.

Takođe, kolegijum SDA najoštrije je osudio otvorenu prijetnju koju je predsjednik RS Milorad Dodik uputio Bošnjacima u tom bosansko-hercegovačkom entitetu, zato što su na proteklim lokalnim izborima glasali po svojoj volji.

Izetbegović je kazao da je nevjerovatno da predsjednik jednog entiteta optužuje jedan od konstitutivnih naroda.

On je kazao da Dodikova izjava, osim što predstavlja govor mržnje, predstavlja i krivično djelo, te pojasnio da će SDA pružiti svu potrebnu pomoć Bošnjacima u RS da protiv Dodika podnesu krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH.

"S Miloradom Dodikom nije dovoljno voditi politički dijalog, jer je on već odavno izašao iz okvira normalnog. Njime u budućnosti treba da se bave Tužilaštvo i sudovi", kazao je Izetbegović.

Dnevni avaz

Portal Analitika