Abiznis

SSCG: Treba cijeniti dostojanstveni rad zaposlenih

U Crnoj Gori se otvaraju prostori za velike kapitalne investicije, pri čemu treba voditi računa da država ne postane područje za korporativnu pohlepu, već da se cijeni dostojanstveni rad zaposlenih, saopšteno je iz Saveza sindikata (SSCG).
SSCG: Treba cijeniti dostojanstveni rad zaposlenih
Portal AnalitikaIzvor

Iz SSCG je saopšteno da svakim danom sve veći broj multinacionalnih kompanija nalazi mjesto i na teritoriji Crne Gore.

“Veliki broj osoba upravo u ovim kompanijama pokušava naći sebi zaposlenje i osigurati zaradu. Međutim ono što SSCG zabrinjava jesu iskustva iz mnogih zemalja gdje su upravo ove kompanije iskoristile i upotrijebile svoju finansijsku moć, a upravo na štetu zaposlenih”, navodi se u saopštenju povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada 7. oktobar.

Svjetski dan dostojanstvenog rada organizuje Međunarodna konfederacija sindikata još od 2008. godine. To je dan kada svi sindikati svijeta ustanu u odbranu dostojanstvenog rada.

“Osnovna parola Međunarodne konfederacije rada, koja podržava SSCG ove godine je Zaustavimo korporativnu pohlepu”, navodi se u saopštenju.

U SSCG smatraju da je sramotno kada jedna takva multinacionalna jaka kompanija koja ostvaruje milionske dobiti zaposlenima uskraćuje pravo na minimalnu zaradu.

“Nije rijedak slučaj da se upravo u tim kompanijama prekovremeno radi i da se neredovno uplaćuju porezi i doprinosi što je posebno apsurd kada se ima u vidu da upravo te kompanije imaju godišnje finansijski obrt u milionskim iznosima”, rekli su iz SSCG.

Ono što u svakom slučaju zabrinjava ne samo SSCG nego i sindikalni pokret Evrope i svijeta jeste da takav način funkcionisanja svjetske ekonomije gdje globalni lanci snadbijevanja potkopavaju dostojanstven rad svuda u svijetu i podstiči eksploataciju i nejednakost među zaposlenima. U ovim slučajevima vlade ne uspijevaju da regulišu ponašanje multinacionalnih kompanija izvan, a često i unutar svojih granica.

“Ljudi su zarobljeni u neformalnom radu, male su plate i neredovna i nesigurna radna mjesta, veliki je broj smrtnih slučajeva i povreda na radnom mjestu, a ugrožena su osnovna ljudska prava, pravo na rad, na organizovanje i kolektivno pregovaranje, uništava se životna okolina, narušava se demokratija i sve više nedostaje socijalna zaštita za ogroman broj ljudi”, naveli su iz SSCG.

Kompanije, kako se dodaje, iznajmljuju radnu snagu i dogovoraju poslovne aranžmane, a da pri tome ne preduzimaju nikakvu odgovornost i ne analiziraju aktuelno tržište.

“Oni postupaju često sa radnom snagom kao da se radi o proizvodima, a ne o ljudima i to je činjenica koja je svakako mora promijeniti”, smatraju u Savezu.

Portal Analitika