Društvo

Danilović protiv Danilovića

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović nije uspio da se odbrani od političara Gorana Danilovića. Profesionalizam je ustuknuo pred ličnom i političkom netrpeljivošću. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija u nedjelju su slavili 2. oktobar - Dan unutrašnjih poslova. Na proslavi nije bilo mjesta za prvog čovjeka Uprave policije Slavka Stojanovića, niti za njegove saradnike?!
Danilović protiv Danilovića
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Danilović je u lošim odnosima sa direktorom Stojanovićem i njegovim timom i u četvrtak će na Vladi tražiti smjenu Stojanovića. Nezadovoljan je načinom na koji policija pod rukovodstvom Stojanovića pokušava da izađe na kraj sa kriminalom, mafijom, korupcijom.

Nakon što se nenadano našao u Vladi izbornog povjerenja, Danilović je Stojanovića „naslijedio“ od svog prethodnika Raška Konjevića. Sa jedinim zadatkom da isprati regularnost izbornog procesa. No, kako u nadležnosti MUP-a nije samo birački spisak, već i briga o bezbjednosti države, Danilović se ovih mjeseci, što je za pohvalu i što je profesionalno, nije bavio samo biračima već se pozabavio i bezbjednosnom situacijom. Koliko je mogao, znao i umio.

I zavadio se sa Stojanovićem. Došlo je dotle da traži njegovu smjenu.

U međuvremenu, stigao je 2. oktobar i praznik policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije sve ove godine svečano su, zajedno, obilježavali ovaj datum. Kako bi drugačije?

Ministar Danilović je pokazao da, nažalost, može i drugačije. Odlučio je da na proslavu ne pozove Stojanovića i njegove saradnike. Nije pozvao ni penzionere MUP-a. Što je, takođe, bila praksa. Zbog čega su mu se, kako saznajemo, obratili pismom.

U politici to tako, možda, i može. Profesionalno - to je neprihvatljivo.

Lični i politički obračuni u bilo kojoj profesiji samo vode ka njenom urušavanju. U sistemu bezbjednosti to je izuzetno opasno. I pokazalo se tako. Danilović profesionalac, morao je da „proguta knedlu“ i „istrpi“ direktora Stojanovića na svečanoj proslavi. Što god mislio o njemu. Ali nije mogao. Političar u njemu je pobijedio.

Službenici Uprave policije koji su predloženi za nagrade povodom praznika nijesu se pojavili na svečanosti. U znak podrške svojim šefovima. Što je očekivano. I sada, moguće, strahuju od odmazde. Opravdano ili ne.

Tako je jedan od prvih ljudi u sistemu bezbjednosti uzdrmao taj sistem u njegovoj prvoj liniji odbrane i najvažnijoj karici - policiji. I to u susret izborima koje prati veoma agresivna kampanja jednog političkog saveza koji, bez zazora, sa javnih tribina poru- čuje da će 16. oktobra proglasiti pobjedu ili je silom dobiti?! Kome ide u prilog ranjiva, podijeljenja policija?

(Pobjeda)

Portal Analitika