Region

PUTEVI DROGE Narkotike iz CG prodavali mladima iz Novog Grada

Tri muškarca, od kojih je jedan označen kao organizator narko grupe na području BiH, uhapšeni su juče zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju velikih količina droge.
PUTEVI DROGE Narkotike iz CG prodavali mladima iz Novog Grada
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o Jasminu Selimagiću (29) i Anđelku Novakoviću (31) iz Novog Grada, te Ganiju Kurtiju (47) iz Nikišića koji je, kako sumnjaju istražioci, organizovao šverc. On se nalazi pod nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH.

- Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni dio međunarodnog krijumčarenja velikih količina marihuane i skanka sa područja Crne Gore u BiH. Droga je dalje prodavana na ilegalnom narko tržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH - rekli su u Tužilaštvu BiH.

Utvrđeno je da je Kurti, dok je izdržavao kaznu u KPZ Zenica, putem kontakata u Crnoj Gori i BiH koordinisao krijumčarenje droge u BiH.

Droga je prodavana uglavnom mladim osobama iz Novog Grada i okolnih mjesta.

- Sumnja se da su u više navrata krijumčarili nekoliko kilograma droge, a Selimagić se sumnjiči da je često radi nadgledanja droge i njenog transporta boravio u Crnoj Gori - rekli su u Tužilaštvu.

Crnogorski državljanin je ranije protjeran iz BiH, ali je uz pomoć falsifikovanih dokumenata ponovo ilegalno ušao u BiH. On je juče uhapšen u Sarajevu, a druga dvojica osumnjičenih u Novom Gradu.

Kurti je u oktobru 2012. godine u Sudu BiH bio osuđen na četiri godine zatvora jer je sa državljninom Crne Gore Miletom Jestrovićem prenio više od 10 kilograma u BiH. Obojica su sporazumno priznali krivicu. Oni su bili optuženi da su u martu 2012. na području Foče, na mjestu gde nije dozvoljen prelazak granice, prenijeli marihuanu. Od naših izvora bliskih istrazi saznajemo i da su uhapšeni Selimagić i Novaković policiji u RS poznati od ranije, i to zbog različitih krivičnih djela.

Pretres četiri lokacije

U jučerašnjoj akciji protiv narko-mafije učestvovao je veliki broj pripadnika SIPA koji su na području Novog Grada pretresli četiri lokacije.

- Tokom istrage u ovom predmetu pronađena je određena količina droge, a tokom pretresa automatsko naoružanje, municija, mobilni telefoni i drugi predmeti - rekli su u SIPA.

Blic.rs

Portal Analitika