Abiznis

Ivanović: Šteta će biti nadoknađena svima

Sredstva za nadoknadu štete svim stočarima koji su ostali bez goveda zbog bolesti kvrgave kože su obezbijeđena, a procedura nabavke i raspodjele grla trajaće više od mjesec, saopštio je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.
Ivanović: Šteta će biti nadoknađena svima
Portal AnalitikaIzvor

On je gostujući na Radiju Crne Gore u emisiji „Nedjeljom o selu i poljoprivredi“ kazao da će šteta biti nadoknađena po sistemu „grlo za grlo“ kako je to i predložio u Informaciji koju je dostavio Vladi. 

Prema njegovim riječima, osnovni razlog je održavanja stočnog fonda i poboljšanja rasnog sastava. 

Ivanović je istakao da je zbog vremena koje je potrebno za poštovanje procedura prilikom uvoza, a posebno karantina, neopravdan strah pojedinaca da će nabavka grla biti organizovana smišljeno pred izbore. 

On je, kazao da žali što su bespotrebno protekle tri sedmice od kada je Vladi predložio model nadoknade štete poljoprivrednim proizvođačima. 

''Već je kraj septembra. Prošlo se tri sedmice od kada sam dostavio Informaciju do njenog usvajanja, što dovoljno govori o nastojanju pojedinaca da uspore cio proces. Crnogorski poljoprivrednici to ne zaslužuju. Tako se ne može raditi u poljoprivredi”, smatra Ivanović.

On je ocijenio da crnogorski poljoprivrednici ne zaslužuju ni podmetanja koja je čuo. 

“Jedno od njih je priča o tome ko uvozi grla. U predlogu sam jasno naveo da je naručilac i uvoznik Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, a ne neka posrednička firma. Smatram da nije isto kada se vrši nadoknada štete od države i kada se regularno uvoze grla”, pojasnio je Ivanović.

Zato je, kako je dodao, bilo nepotrebno insistirati na obračunu PDV-a gdje će Ministarstvo poljoprivrede plaćati PDV Ministarstvu finansija. 

“Ali, ako je to bio jedini problem, nije bilo potrebe da se izgube tri sedmice“, kazao je Ivanović ističući da je brza reakcija bila potrebna zbog stočara čiji je interes da se na vrijeme pripreme za zimu.

On je pojasnio da će proceduru nabavke i raspodjele grla voditi posebno formirana Komisija, i da je za realizaciju čitavog posla potrebno više od mjesec, jer procedura uvoza visokokvalitetnih grla zahtijeva i fazu karantina koji može trajati i do 30 dana.

''Do sredine septembra Uprava za bezbjednost hrane evidentirala je ukupno 548 oboljelih grla koja su usmrćena. Podnijeti su zahtjevi za nadoknadu za 468 grla. Za 80 nijesu, što ne znači da neće u narednom periodu”, precizirao je Ivanović. 

On je podsjetio da je Vlada usvojila i zaključke na temelju informacije koju je pripremio i dostavio prije tri sedmice. 

“Ono što je važno je da će šteta biti nadoknađena svim držaocima goveda tako što će dobiti nova visokokvalitetna grla, dok će novčana nadoknada biti dodijeljena u posebnim slučajevima u kojima Komisija procijeni da nema uslova za držanje takvih grla. Takođe, novčana nadoknada dodijeljena u slučajevima gdje su usmrćena muška grla“, kazao je Ivanović.

On je pojasnio da će se za nabavku novih grla iskoristiti agrobudžetska mjera koja je tokom prethodne dvije godine naišla na veliko interesovanje stočara. 

''Poslednje tri godine radili smo na uvećanju broja krupne stoke i poboljšanju rasnog sastava. Kreirali smo mjeru kčiji je cilj bio podrška u nabavci visokokvalitetnih grla. Ministarstvo je podržavalo nabaku rasnih grla sa 50 odsto", kazao je Ivanović.

Portal Analitika