Region

Dodiku upućen poziv za saslušanje zbog referenduma

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma o Danu Republike, potvrdio je agenciji "Beta" portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Dodiku upućen poziv za saslušanje zbog referenduma
Portal AnalitikaIzvor

"Tačno je da je upućen poziv za saslušanje Dodiku", rekao je Grubešić.

Upitan da li je poziv za saslušanje upućen samo Dodiku, a ne i drugim zvaničnicima RS koji bi mogli biti odgovorni zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma, Grubešić je odgovorio da je poziv za saslušanje upućen "samo Dodiku".

Ranije danas iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je prije 20 dana formiran predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referendum o Danu RS.

"Prikuplja se određena dokumentacija i određene osobe biće pozvane u Tužilaštvo BiH", navodi se u saopštenju.

Prema Krivičnom zakonu BiH nesprovođenje odluka Ustvanog suda BiH je krivično djelo. Ustavni sud BiH je 17. septembra donio privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ali su vlasti ovog entiteta uprkos tome juče sprovele referendum.

Odluku o održavanju referenduma donijela je Narodna skupština RS, a odluku o njegovom objavljivanju u Službenom glasniku potpisao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika