Društvo

Dragutin Papović, istoričar: Socijalistička vlast dala je šansu svima

Knjiga ,,Prilozi za istoriju nauke i kulture u Crnoj Gori 1945-1990” autora dr Dragutina Papovića sastoji se od sedam tematskih radova kojima je autor prikazao razvoj nauke i kulture u Crnoj Gori. Poseban kvalitet djelu daje raznovrsnost arhivske građe koju autor koristi da bi čitaocu približio fenomen intenzivnog razvoja nauke i kulture u socijalističkom periodu i posvećenost socijalističkih vlasti razvoju nacionalne kulture. Riječ je o značajnoj knjizi koja problematizuje period istorije Crne Gore koji do sada nije bio prepoznatljivi predmet naučne pažnje. To što smo do sada znali o toj temi znamo na temelju dnevnih publicističkih spekulacija, uopštavanja i nagađanja. Zato se Papovićeva studija čita u jednom dahu i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Dragutin Papović, istoričar:  Socijalistička vlast dala je šansu svima
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Godinama ste ste istraživali procese u oblastima nauke i kulture u Crnoj Gori, za period od 1945. do 1990. Koji su najveći nedostaci politike koju su u tim oblastima vodili crnogorski komunisti? Da li se isključivo njihovim propustima može pripisati krivica za erupciju plemenske svijesti, nacionalizma i kiča koja je eruptirala 1990. godine i veći dio Crne Gore vratila u svjetonazore 19. vijeka?

PAPOVIĆ: Najveći nedostaci su bila ideološka ograničenja, naročito u okviru društvenih nauka. Takva ograničenja nijesu postojala u oblasti prirodnih i tehničkih nauka koje su se razvijale kao i u društvima sa parlamentarnim sistemom. Od sredine 50-ih ni u umjetnosti, izuzev dijelom u književnosti, nije bilo ideoloških ograničenja.

Socijalistička vlast i rukovodstvo Saveza komunista Crne Gore nijesu krivi za erupciju plemenske svijesti, nacionalizma i kiča. Tokom komunističke vladavine ove pojave su suzbijane, ali ih nije bilo moguće uništiti. One su živjele u svijetu zaostalosti čija je najveća odlika bio banalni deseterac i guslarski šund.

U zvaničnoj kulturnoj politici dominirali su drugačiji estetski i idejni kriterijumi. Čak ni u zvaničnom folkloru nije bilo ovih pojava, jer su i folklorne sekcije upristojene socijalističkim vrijednostima i njegovale su izvornu narodnu kulturu. Zahvaljujući idejnom i represivnom aparatu Saveza komunista narodnjački šund, nacionalizam i kič su držani van medija. No, kada je propao socijalizam, oni su u skladu sa potrebama nove ideologije, preplavili medije, a kulturu su potisnuli na marginu.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika