Abiznis

Gvozdenović i Orav: CG na pragu otvaranja jednog od najskupljih poglavlja

Intenzivna saradnja Crne Gore i Evropske unije u svim oblastima u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma biće konstantno unaprjeđivana, zaključeno je na sastanku ministra Branimira Gvozdenovića sa novomenovanim šefom delegacije EU u našoj zemlji, ambasadorom Aivom Oravom.
Gvozdenović i Orav: CG na pragu otvaranja jednog od najskupljih poglavlja
Portal AnalitikaIzvor
Tokom sastanka, ministar je istakao da Crna Gora ima jasan pravac djelovanja u vezi sa životnom sredinom i turizmom. Potvrda toga je, kako je naveo, stalno povećanje broja turista i investicije u ovoj oblasti, kao i dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije na tzv. Strategiju aproksimacije za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene. 
 
Dobijanje pomenutog mišljenja zapravo znači da je Crna Gora na pragu otvaranja jednog od najtežih i najskupljih poglavlja.
 
“Ministar je izložio rezultate u turizmu u protklih deset godina, prezentujući  rast prometa u ovoj oblasti sa oko 200 miliona u 2006. na preko 800 miliona u prošloj godini, te status Crne Gore kao jedne od najbrže rastućih turističkih destinacija. Ministar je naglasio i da, uz nastavak rada na repozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije kroz avio dostupnost, investicije i još bolju ponudu, naša zemlja ima veliku perspektivu u ovoj važnoj grani privrede.
U dijelu životne sredine, Gvozdenović je govorio o finansijskim projekcijama u vezi sa potrebnim sredstvima za Poglavlje 27, koja se procjenjuju na oko milijadu i po eura, kao i o planu Crne Gore u vezi sa načinima njihovog obezbjeđivanja. Na kraju, ministar je sagovornike upoznao sa podatkom da će 2021. u potpunosti bti riješeno pitanje otpadnih voda na crnogorskom primorju, te da se na nekim od ključnih segmenata životne sredne, poput upravljanja otpadom, intenzivno radi” saopšteno je iz Ministarstva. 
 
Ministar je zaključio da će otvoren dijalog i partnerski odnos biti osnov nastavka saradnje crnogorskih institucija sa EU, da Crna Gora može biti najpozitivniji primjer Zapadnog Balkana, te da će naredni Progress report EU koji je u pripremi, svakako biti jedan od osnova kreiranja akcionog plana u oblastima kojima koordinira Ministarstvo.
Portal Analitika