Region

Vigemark: EU neće dozvoliti sukobe u BiH

Šef delegacije Evropske unije u BiH, Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Banjaluci da EU neće dozvoliti sukobe u Bosni i Hercegovini.
Vigemark: EU neće dozvoliti sukobe u BiH
Portal AnalitikaIzvor

Vigemark je poslije sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanić rekao da su razgovarali o nedjeljenom referendumu i izborima u RS.

On je istakao da je sada najvažnije da svi ostanu smireni, da se nastoji da se izbjegnu provokativne izjave kojih ima posljednjih mjeseci.

Govoreći o referendumu o Danu RS, zakazanom za nedjelju, 25. septembar, Vigemark je rekao da je stav EU poznat.

"Mi smo više puta naglašavali da je referendum nepotreban. Ono što mi podržavamo je dijalog o tome kako dalje, umjesto sukobljavanja, i na temelju evropskih principa poštovanja prava svih, ne samo većina nego i manjina", naglasio je on.

Zvaničnik EU je kazao da je potpuno svjestan simbolike 9. januara kao Dana RS, ali je naveo da bilo koja simbolika ne bi trebalo da na bilo koji način ugrožava evropsku perspektivu BiH.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da očekuje da će većina građana RS na referendumu podržati da 9. januar i dalje bude Dan RS.

"Potrebno doći do toga da taj praznik dobije neko ime, predloge sam ranije iznosio. Rat, priča o ratu - to mogu samo da govore avanturisti i, izvinite što ću upotrijebiti taj izraz, budale", kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, "normalan čovjek" nikada neće razmišljati o ratu, posebno ne u vezi s temama koje nijesu toliko važne, ali su ih mnogi nesvjesno učinili važnim, a posebno međunarodna zajednica.

"Nadam se da će oni koji su ovu 'raketu' ispalili, a tu prije svega mislim na svog kolegu Bakira Izetbegovića, prestati da ispaljuju takve 'rakete', jer bi na kraju moglo doći do 'rikošeta' i da mu se sve to vrati", rekao je Ivanić.

Izvor: Beta

Portal Analitika