Region

Mostar u strahu nakon smrti tri bebe

Javnost u gradu na Neretvi, ali i BiH je šokirala informacija da su na SKB Mostar u nepunih mjesec umrle tri bebe, te da roditelji dvije preminule bebe sumnjaju kako je uzrok smrti bakterija klebsiela pneumonija.
Mostar u strahu nakon smrti tri bebe
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz SKB negiraju i tvrde da je rađena bakterijska analiza, te da uzrok smrti nije spomenuta bakterija. Ali, javnost nije umirena, te su građani i dalje u strahu što se i te kako moglo vidjeti tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama i Fejsbuk grupama, s obzirom da je od 2015. godine umrlo već 13 novorođenčadi u ovoj bolnici.

Na Fejsbuk grupi „Mostarske mame“, koja broji više od 3.000 članova vlada ogorčenost, bijes i ljutnja. Mame i one koje će to tek postati su u strahu za svoje potomke. U svojim komentarima tvrde da je mostarska pedijatrija neuslovna, da higijena nije na potrebnom nivou, te da više neće šutjeti, već da će se angažovati u pokretanje peticije i tražiti odgovornost.

I dok su građani isprepadani, ogorčeni i spremni na sve, iz bolnice jasno poručuju da nije riječ o bakteriji.

- U vezi sa slučajem bebe koja je preminula 16. avgusta, možemo reći da je rađena analiza, te je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti - kazali su iz SKB.

Zbog zaštite privatnosti, napominju u SKB, nije opravdano iznositi bilo kakve druge detalje u javnost.

Faktor.ba

Portal Analitika