Region

Prodaja glasova na netu, "popust na veliko"

Među stotinama oglasa na portalu za kupovinu i prodaju u Bosni i Hercegovini nalaze se i oni kojima se trguje glasovima za predstojeće lokalne izbore.
Prodaja glasova na netu, "popust na veliko"
Portal AnalitikaIzvor

Osoba, čiji je identitet poznat redakciji Al Jazeira, svoj glas prodaje za 50 maraka, odnosno 25 eura. Ukoliko glasa cijela porodica, kaže, cijena može biti i niža.

Prema riječima te osobe, u ponudi je najmanje osam glasova, a u slučaju da se svih osam proda u paketu, cijena je niža - 40 maraka, odnos 20 eura po glasu.

Inače, cijene glasova su veoma različite i kreću se između pet, do 50, pa i 100 eura. 

"Nemam razloga da ne glasam, ja sam neopredeljen politički, meni je to sve isto. I što ne bi sad glasao ako meni neko da nešto za to?", poručio je sagovornik Al Jazeere koji prodaje glasove putem Internet oglašavanja. 

Sagovornik tog medija kaže da nema ideju kako da dokaže da je svoj glas dao onome ko je za to platio, no objašnjava da su mu sve opcije otvorene. 

U Koaliciji "Pod lupom" bilježe takve nepravilnosti u predizbornom procesu. Apelovali su na Centralnu izbornu komisiju i istražne organe da sankcionišu počinioce, ali se nije dogodilo ništa. 

Vehid Šehić iz te koalicije ocijenio je da je riječ o neodgovornosti, kako je rekao, apsolutno svih, pa i građana. 

"Ne prijavljujemo i ono što vidimo, a predstavlja sumnju u krivične radnje. Institucije ne rade svoj posao. Mnoge institucije čekaju da im donesete sve zdravo za gotovo što se narodski kaže. I kad živite u tako neodgovornom društvu onda je teško očekivati promjene", naveo je. 

U CIK-u BiH kažu da u ovom trenutku neće davati izjave za medije, da će sve prigovore razmotriti na sjednicama. 

Izveštaj Koalicije pod lupom su dobili, no većina prigovora je, kažu, neosnovana, jer ne sadrži dokaze, javlja Al džazira. Ukoliko ih nađu, pokrenuće postupak ili prijaviti istražnim organima. 

S druge strane, od početka kampanje za oktobarske izbore, Tužilaštvo BiH nije primilo niti jednu prijavu o nepravilnostima. Tužilaštvo i prodaju glasova istraživalo je 2010. 

Na spisku osumnjičenih bilo je nekoliko desetina osoba, među njima najviše članova i simpatizera Narodne stranke Radom za boljitak, osumnjičenih da su glasove za ovu stranku plaćali po pedeset eura. 

Utvrđeno je da su jedni novac dobijali odmah, drugi naknadno, iz federalnog budžeta namijenjenog poljoprivredi. Tako je, podsjeća ovaj medij, Nenad Komšić iz Kiseljaka dobio podsticaj za razvoj pčelarstva, iako se nikada nije bavio pčelarstvom. 

"Ja uzgoj pčela nemam, to je bio lažni podsticaj", kazao je on. 

Zbog kupovine glasova i pritiska na glasače državni Sud je 2013. osudio dvije osobe - jednu uslovno, druga je zatvorsku kaznu od pola godine zamijenila novčanom. 

Riječ je o osobi kojoj je stranka osigurala kompenzacijski mandat u Parlamentu Federacije. Čelnici stranaka zbog istog krivičnog djela nisu sankcionirani.

Portal Analitika