Region

Karadžić: Nije trebalo da kočim vojsku

Haški osuđenik Radovan Karadžić, koji se nalazi u zatvorskoj jedinici Haškog tribunala, izjavio je da je njegova greška bila što je spriječio vojsku da na bojnom polju postigne još, objavio je njemački list Die Cajt, ističući da je to prvi Karadžićev intervju pošto je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.
Karadžić: Nije trebalo da kočim vojsku
Portal AnalitikaIzvor

"Moja greška bila je to što sam spriječio vojsku da na bojnom polju još postigne", kazao je Karadžić, prenijela je regionalna TV N1.

Karadžić je za njemački list kazao da u zatvoru igra tenis, fudbal, svira flautu i da se"stalno smiju". Rekao je i "da nije tužan" i da je za njega "humor najbolja metoda da odagna brige".

Navodi da je svjestan da ga srpski narod percipira kao služitelja države.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje terorisanje Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrđeno je da nije bilo genocida u sedam opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku i oslobodilo ga krivice za taj dio optužnice, prenosi N1.

Uhapšen je 2008. godine, a suđenje mu je počelo 2009. i završilo 2014. godine, nakon 497 dana saslušanja na kojima je iskaz dalo 586 svjedoka.

rtcg.me

Portal Analitika