Društvo

Počinje Evropska nedjelja mobilnosti

Evropska nedjelja mobilnosti je godišnja kampanja o održivoj urbanoj mobilnosti, koja se organizuje uz političku i finansijsku podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za mobilnost i transport.
Počinje Evropska nedjelja mobilnosti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori uz podršku EU Info Centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica,drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

Cilj kampanje, koja traje od 16-22. septembra svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu ljude da koriste alternativne načine prevoza, kazala je mr Slađana Lazarević, diplomirani inžinjer arhitekture iz UNDP.

Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila  22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana. Ostavljanjem automobila kod kuće, vožnjom bicikla, hodanjem i korištenjem javnog prevoza, život u gradu možemo učiniti zdravijim, sigurnijim i ugodnijim. Svi smo odgovorni za našu mobilnost i životnu sredinu.

Evropska nedjelja mobilnosti pruža priliku za razmatranje konkretnih rješenja za izazove kao što su zagađenje vazduha i buka, saobraćajne gužve, saobraćajne nesreće i zdravstveni problemi prouzrokovani ovim pojavama. Na ovaj način, učesnici podstiču sugrađane da organizuju aktivnosti s ciljem unapređenja svijesti o značaju životne sredine, pronalaženja inovativnih rješenja za smanjenje upotrebe automobila i emisije štetnih gasova, testiranja novih tehnologija i uvođenja trajnih mjera koje će poboljšati održivost saobraćaja u gradovima.

Studije pokazuju da gradovi koji promovišu održivi transport imaju značajnu budžetsku prednost u odnosu na one kojifavorizuju upotrebu privatnih motornih vozila. Oni koji putuju koristeći aktivne načine transporta, kao što su hodanje i vožnja bicikla, ne samo da su produktivniji na poslu, već su zdraviji i u boljoj kondiciji, dok djeca koja pješače ili voze biciklo do škole ostvaruju bolje rezultate u školi.

Koristi od održivog transporta nijesu samo zdravstvene. Vrijednost imovine u gradovima s dobrom biciklističkom infrastrukturom i efikasnim javnim prevozom je obično veća.

I privatni sektor ima koristi od održivog transporta. Izvještaji ukazuju na porast u trgovini do 40 odsto u pješačkim zonama.

Sa stanovišta vlada, ulaganja u infrastrukturu za aktivno putovanje, podsticanje građana da koriste javni prevoz kako bi se smanjile saobraćajne gužve, i da što češće koriste bicikla kao prevozno sredstvo, vode ka uštedi javnih sredstava i jačanju lokalne privrede.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore organizuju se brojne manifestacije kojima gradovi, organizacije i svi učesnici nastoje da daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.

- Pozivamo vas da se i vi uključite i date svoj doprinos ovoj inicijativi, tako što ćete od 16-22. septembra na posao ili u školu odlaziti biciklom ili pješke, kao ida podstaknete svoje prijatelje, porodicu i kolege da koriste javni prevoz.

Podržite promjenu ponašanja koja podstiče pametniji način kretanja! Pametna mobilnost. Jaka ekonomija - zaključila je Lazarević.

Portal Analitika