Zanimljivosti

Aleksandrić: Kako najbrže istopiti masne naslage nakon trudnoće

Većina žena posle porođaja ima problem sa viškom kilograma. Pored obaveza koje imate oko bebe i koje vam ispunjavaju dan, sigurno se pitate i kako da skinete višak sala koje se nakupilo tokom trudnoće.
Aleksandrić: Kako najbrže istopiti masne naslage nakon trudnoće
Portal AnalitikaIzvor

Savjete po tom pitanju proslijedio nam je Marko Aleksandrić. Diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja koji je ujedno član EISCA (The European Inerdisciplinary Society for clinical and sports applications). Već godinama se bavi izučavanjem uticaja fizičke aktivnosti na pravilan razvoj djece, kod ekstremno gojaznih osoba i postporođajnog perioda kod žena. Zajedno sa svojim saradnicima specijalistima iz kardiologije, ortopedije i nutricionizma učestvuje u koncipiranju specifičnih programa vježbanja po kojima je postao prepoznatljiv. Pogledajmo njegove savjete.

Kako smršati zdravo i trajno, i osloboditi viška masnih naslaga iz organizma, je pitanje koje vam često pada na pamet. Ukoliko se niste previše ugojili za vrijeme trudnoće i ako je taj višak izmedju 5-8 kg vrlo brzo možete uz neznatne korekcije u vašem nutritivnom planu i malo specifičnog treninga da riješite problem. Ukoliko ste se naprotiv ugojili preko mjere i taj višak iznosi izmedju 15-40 kg , moraćete da budete strpljivi i da u kontinuiranom radu i vježbanju rješavate problem više mjeseci.

Osnovna intencija žena treba da bude da ispoštuju kontinuiran trening i da eliminisanje viška masnih naslaga iz organizma učine što efikasnijim. Problem viška kilograma se ne sme zapostaviti jer može uzrokovati lančanu reakciju i izazvati i neke druge zdravstvene problem, kao što su dijabetes ili ekstremna gojaznost i skok triglicerida u krvi. 
Ključni momenat u cijelom programu mršavljenja je da se bude strpljiv i da se ne očekuju brzi rezultati. Ne možete krenuti punim tempom odmah na početku,morate proći period prilagođavanja. Vaš organizam mora biti spreman i dobro pripremljen za trening visokog inteziteta koji će donijeti zdravo i brzo mrsavljenje. Naoružajte se strpljenjem i ne očekujte rezultate preko noći jer to na posletku nije ni zdravo. Tijelo koje ste imali prije porođaja možete vratiti sigurno uz stručan trening i uporan rad, a vrijeme koje će vam biti potrebno da to postignete je u principu individualno i razlikuje se od osobe do osobe. Najbitnije je da ćete sa vremenom imati rezultate i da će vam do dati dodatni podstrjek za kasniji rad koji slijedi. Ovo su neke od smjernica koje vam mogu koristiti u procesu skidanja viška masti iz organizma nakon trudnoće i koje vam mogu pomoći da povratite svoju staru liniju.

Brze dijete mogu biti štetne po zdravlje

Bez obzira što je želja majki da što prije povrate tjelesni status koji je bio prije trudnoće,ne smiju da dozvole da ih ta želja dovede do toga da probaju da brzim i nenaučnim dijetama rješavaju problem. Naprotiv, ovakvim postupkom i pristupom rješavanju viška kilograma može se dogoditi suprotan efekat i da na kraju tog puta imate višak kilograma. Takodje tu je i uticaj na laktaciju koji ne smijemo zaboraviti i uticaj na kavlitet mlijeka. Osnovna intencija treba da bude da nastavite sa normalnom i prirodnom ishranom kako bi svi neophodni nutrienti bili prisutni. Gubljenje kilograma će se odvijati na postupan i umjeren način. Nemojte upadati u zamku dijeta već se posvetite raznovrsnoj ishrani.Ne zaboravite da ste cio dan u nekim obavezama, tako da će neki mali obrok ili užina tokom dana prijati vašem organizmu. Ako vaša beba doji morate da unesete nekih 1700-1900cal po danu. Vaša želja da smršate ne smije nadjačati želju da se vaša beba hrani kvalitetnim mlijekom i da lijepo napreduje. Dobra ideja može da bude i da angažujete stručnog ličnog trenera koji će koncipirati program vježbi i osmisliti da čitav trening prija vašem organizmu u datom trenutku. Mnoge činjenice treba uzeti u obzir, a posebno kardiološku spremnost, intezitet treninga. 

Izbor vježbi , trajanje pauza. 

Vrlo bitna stavka je da se trening žena koje su se porodile carskim rezom razlikuje u nekim segmentima od vježbanja mama koje sui male prirodan porodjaj. Izaberite trenera koji je stručan i ima iskustva u radu sa porodiljama.

Praktikujte kvalitenu ishranu, bogatu mineralima i vitaminima

Tijelo žene se za vrijeme trudnoće mijenja. Nakon porođaja ima afinitet i potrebno mu je da unosite kvalitetnu i zdravu hranu, bogatu mineralima i vitaminima. Mnogo više energije ćete trošiti tokom dana. Ipak ne pretjerujte sa hranom koja ima puno masti, a u isto vrijeme je puna kvalitetnih nutrijenata. Možda je najpraktičnije da konzumirate ribu. Sardine, skuša, losos, tuna će biti savršen izbor koji će djelovati na ubrzan oporavak organizma od dnevnih napora. Jogurt je takodje kvalitetna namirnicamkoju bi trebalo da pijete češće nego mlijeko koje u nekim slučajevima može djelovati alergijski i iritantno po vaš stomak i organizam. Praktikujte hranu koja sadrži proteine i puno vlakana . Na taj način ćete postići balans i ojsećaće te višak energije tokom dana.

Trudite se da što duže dojite

Postoje neka istraživanja koja naglašavaju da dojenje ima uticaj na mršavljenje ali ipak te teorije nisu do kraja potvrđene. Širok opsjeg istraživanja nam pokazuje da ima dosta različitih zaključaka i analiza. Ipak, vi se pridržavajte savjeta da je dojenje esencijalno sa aspekta imunološkog statusa vašeg djeteta i u principu se trudite da što duže dojite vašu bebu.

Optimalna hidracija je nužna

Ako pijete redovno tečnost tokom dana, vaš organizam će biti optimalno hidriran. Šta to znači ? Pa jednostavno , bićete više siti i imaćete osjećaj punog stomaka. Bazalni metabolizam umije da akcelelira pod dejstvo redovnog i čestog konzumiranja tečnosti. Trudite se da to budu prvenstveno voda, čajevi i svježe cijeđeni sokovi, 7-9 čaša vode dnevno bi bilo odgovarajuće. Takođe možete da preko boje vašeg urina, ukoliko ona nije dovoljno svijetla, dobijete jasan signal da je vašem organizmu neophodna tečnost.

Vježbajte i trenirajte svakodnevno

Optimalna ishrana i hidracija su samo jedan aspekt cijele priče o mršavljenju. Vašem tijelu je neophodna vježba i pokret da bi se vratilo u neopnodnu kondiciju. Praktikujte treninge aerobnog tipa i ne izbjegavajte vježbe snage. Trošiće te kalorije i povratiti snagu u mišićima. Vježbanje će vam sigurno prijati. Imaćete razne dobrobiti. Manje stresa je zagarantovano. Viši nivoi serotonina će značiti da će i vaše raspoloženje rasti sa treningom. Preporuka je da nađete ličnog trenera koji ima postporođajni program u ponudi i koji je stručan po ovom pitanju. Vježbajte sa njim ili u teretani ili napolju ako to vremenski uslovi dozvoljavaju. Možete i zajedno sa bebom u kolicima da brzo hodate i uradite nekoliko vježbi. Biće zanimljivo.

Redovan i miran san je neophodan

Znamo da miran i redovan san retko kolelira sa prvim mjesecima odrastanja vaše bebe. Ipak, probajte da budete pozitivni i da i u danima kada niste raspoloženi i naspavani pokušate da uradite trening. Ukoliko se baš osjećate umorno i neispavano nemojte da forsirate i sačekajte neki drugi dan. Sigurno ćete imati poteškoća u gubljenju kilograma ako imate neredovan san. Ali nemojte očajavati i odustajati. Pri umoru tijelo žene produkuje jedan hormone, koji se zove kortizol i koji ima svoj uticaj na oksidaciju masti, i to tako da je usporava a samim tim usporava i skidanje kilograma posle porođaja. Dobro se odmorite kada vam vrijeme to dozvoli i uz pomoć supruga organizujte makar pola sata vježbi, verujte prijaće vam sigurno.

Potrazite savjet ako ste nesigurni i neodlučni

Mnoge žene nemaju iskustva sa vježbanjem i imaju određenu dozu straha poslije porođaja kako da počnu sa pravilnim izborom vježbi. Boje se povređivanja i drugih neprijatnih situacija. Ako je takva situacija i sa vama, obavezno potražite stručnu pomoć kod ličnog trenera. Zajedno u dogovoru sa njim riješićete mnoge nedoumice i probleme. Obavezno neka bude vrlo stručan na polju mršavljenja i koncipiranja programa nakon trudnoće ili carskog reza. Vjerujte u sebe, budite uporni i rezultat neće izostati.

Vježbanje i trening upražnjavajte tek nakon nekoliko mjeseci

Organizam porodilje je prilično zamoren od trudnoće i neophodna mu je jedna pauza da bi povratio svježinu i snagu. Ne budite nestrpljivi i dajte sebi malo oduška, a onda nakon 3-4 mjeseca krenite da podižete svoju formui i zdravstveni status vašeg organizma. Obavezno se konsultujte i sa ljekarom. Ako ste se porodili carskim rezom, nije loša ideja da koji mjesec duže sačekate sa vježbanjem.

Portal Analitika