Društvo

Mojkovčani dobili sistem za tretman kanalizacionog mulja

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević su danas u Mojkovcu zvanično otvorili sistem za tretman kanalizacionog mulja na Trščanim poljima, na lokaciji postrojenja za tretman otpadnih voda.
Mojkovčani dobili sistem za tretman kanalizacionog mulja
Portal AnalitikaIzvor

“Postrojenje za biološko prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 5.000 ekvivalent stanovnika pušteno je u rad krajem 2008. godine čime je Mojkovac među prvim opštinama u Crnoj Gori na kvalitetan način riješio tretman otpadnih voda. Projektom prerade otpadnih voda nije bila predviđena prerada mulja već se on do sada skladištio u taložniku mulja. Zbog toga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma iniciralo projekat za tretman kanalizacionog mulja čime je zaokružen ciklus prerade otpadnih voda”piše u saopštenju tog resora.

Vlada Slovenije podržala je projekat čime je obezbijeđena donacija u iznosu od 243.221 eura, dok je crnogorsko učešće obezbijeđeno kroz takozvanu „in-kind“ formu (rad ljudi, kancelarije, nadzor i sl.) procijenjeno na 48.700 eura.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović istakao je da je sistem za tretman kanalizacionog mulja na trščanim poljima u Mojkovcu prvi te vrste na Balkanu te da je urađen u skladu sa Strategijom eko-remedijacije u Crnoj Gori.

„Realizacijom ovog projekta opština Mojkovac je dugoročno riješila pitanje tretmana kanalizacionog mulja sa postrojenja za tretman otpadnih voda. Radi kvalitetnih rešenja, a niskih troškova realizacije u odnosu na druge tehnologije, za očekivati je primjenu ovog načina tretmana kanalizacionog mulja i u drugim opštinama, koje budu željele da riješe pitanje kanalizacionog mulja na sličan način“, kazao je Gvozdenović.

On je pojasnio da se, pored ovakvog tretmana mulja, na ovaj način mogu riješiti različiti problemi u životnoj sredini kao što su: tretman otpadnih voda za manja naselja, sanacija i rekultivacija odlagališta otpada, tretman ocjednih voda sa deponija, zaštita izvora vode za piće, zaštita i revitalizacija vodotoka i degradiranih površina (uticaj požara, erozije, kamenoloma, kopova rudnika) i sl.

Medojević je naveo da ovaj projekat pokazuje kako se na prirodan i održiv način otpad može pretvoriti u korisnu materiju.

„Na ovom sigurno nećemo stati već nastavljamo sa aktivnostima na unapređenju i očuvanju životne sredine. Naime, ove godine počeli smo sa projektovanjem transfer stanice, u saradnji sa resornim ministarstvom čijom izgradnjom bi se stvorili uslovi za zatvaranje privremene deponije u Podbišću i njenu trajnu sanaciju, što će biti prioritet lokalne uprave u narednom periodu“, izjavio je Medojević.

Portal Analitika