Abiznis

Mojkovac dobio sistem za preradu biološkog mulja

Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović, i predsjednik opštine Mojkovac, Dejan Medojević ozvaničili su danas presijecanjem vrpce rad sistema za biološki tretman kanalizacionog mulja na lokaciji negadašnjeg Jalovišta.
Mojkovac dobio sistem za preradu biološkog mulja
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je finasirala vlada Slovenije sa 243.000 eura, preko Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO).

Postrojenje je dio projekta “Transfer ekoloških bezbjednih tehnologija za tretman biološkog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, koji su zajednički realizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Opština Mojkovac, Ministarstvo za privredni razvoj i tehnologiju Republike Slovenije i UNIDO.

„Opština Mojkovac uz pomoć Ministarstva turizma i održivog razvoja je uradila puno na očuvanju životne sredine i sanaciji crnih ekoloških tačaka, kao što su bili Jalovište, olovo, cinkane rude, vode iz rudarskih jama kao i otpadne vode koje su se do izgradnje postrojenja za prečišćavanje ispuštale u Jalovište“, kazao je predsjednik Opštine, Dejan Medojević.

Prvi čovjek Mojkovca je podsjetio da je postrojenje za biološko prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 5.000 ekvivalent stanovnika  pušteno u rad krajem 2008, čime je Mojkovac među prvim opštinama u Crnoj Gori na kvalitetan način riješio tretman otpadnih voda.

„Projektom prerade otpadnih voda nije bila predviđena prerada mulja već se on do sada skladištio u taložniku mulja, međutim, zahvaljujući Ministarstvu održivog razvoja Crne Gore, koje je iniciralo projekat, Republici Sloveniji kao finansijeru, izvođačima Limnosu iz Ljubljane i Tehnostaru iz Berana a sve u organizaciji UNID-a, izgrađen je sistem za tretman kanalizacionog mulja čime je zaokružen ciklus prerade odpadnih voda“ istakao je Medojević.

"Riječ je o tehnologiji koja je potpuno bezazlena za životnu sredinu jer omogućava bezdimno kompresiranje"

Ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović kazao je da je Sistem za sušenje i tretman kanalizacionog mulja na trščanim poljima je projektovao i izgrađen u skladu sa Strategijom EKO Remedijacije u Crnoj Gori koju je Vlada usvojila 18. septembra 2014.

„U skaldu sa donatorskim Ugovorom koji je Ministarstvo održivog razvoja potpisalo sa UNIDOM 2014, obezbijeđena je donacija u iznosu od 243.000 eura, dok je crnogorsko učešće obezbijeđeno kroz in kaind formu( rad ljudi, kancelarije, nadzor i sl.) Gvozdenović je istakao da je Vladinom strategijom aproksimacije koju je nedavno usvojila, Evropska komisija dala pozitivno mišljenje, planirano je ulaganje od 1.42 milijarde eura za usaglašavanje sa standardima EU u oblasti životne sredine. Realizacijom tog projekta Opština Mojkovac je dugoročno riješila pitanje tretmana kanalizacionog mulja sa postrojenja za tretman otpadnih voda", saopštio je Gvozdenović.

UNIDO kao specijalizovana organizacija UN koja promoviše održivu industrijalizaciju u međunarodnom razvoju nikada nije bila relevantna kao danas, jer kroz održivu industrijalizaciju omogućava ostvarenje tri ključna cilja - smanjenje siromaštva, društvenu jednakost i održivost životne sredine, istakao  je šef odjeljena za Evropu i Centralnu Aziju  Jacek Cukrovski.

„Programom održivog razvoja UN do 2030. predviđena je izgradnja infrastrukture koja promoviše održivu industrijalizaciju što je dio dugoročne razvojne paradigme. UNIDO kroz svoj globalni značaj održava kljčnu ulogu u razvijenim i zemljama u razvoju u njihovim na njihovom putu razvoja koji se temelji na inovativnosti i tehnološkom učenju,društvenoji ekonomskoj uključenosti i održivom razvoju“, kazao je Cukrovski.

Prema njegovim riječima, projekat ima za cilj da se očuva kvalitet vode u rijeci Tari te širi region Biogradske gore i njihov potencijali za razvoj turizma.

Cukrovski je objasnio da pravilno odlaganje i korišćenje mulja koje se primjenju od danas u Mojkovcu je veoma slično onim u savremenom svijetu.

"Pravilno odlaganje i korišćenje mulja koje se primjenju od danas u Mojkovcu je veoma slično onim u savremenom svijetu"

"Riječ je o tehnologiji koja je potpuno bezazlena za životnu sredinu jer omogućava bezdimno kompresiranje i samnjenje obima mulja kako bi se štetni efekti smanjili na najmanju moguću mjeru", ocijenio je on.

Naglasio je i da se promovisanjem te inovativne tehnologije u Crnoj Gori daje primjer da se materije koje mogu da ugroze okolinu preradom na potpuno prirodan način oplemenjuju i koriste za unapređenje životne sredine.

Novom metodom smanjuje se pretnja za životnu sredinu, smanjenju troškovi upravljanjem otpadom, troškovi za kupovinu đubriva i "otvaraju se nova radna mjesta u tzv. zelenim industrijama. Stoga, će zeleni bazeni za preradu mulja doprinijeti sveukupnom razvoju Mojkovca i regiona ali će imti i direktu vezu sa životnom sredinom i životom ljudi", kazao je Cukrovski.

rtcg.me

Portal Analitika