Region

Dodik poručio ambasadorima: Srpska ne odustaje od referenduma

Republika Srpska neće odustati od održavanja referenduma o Danu RS koji je zakazan za 25. septembar, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS na pres konferenciji nakon sastanka sa ambasadorima Francuske, Italije, Velike Britanije, te zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH, zamjenikom njemačkog ambasadora i v.d šefom Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci.
Dodik poručio ambasadorima: Srpska ne odustaje od referenduma
Portal AnalitikaIzvor

 

Dodik je rekao da je razgovor protekao u korektnoj atmosferi, da su ambasadori postavljali pitanja šta je moguće uraditi u vezi sa referendumom, ali da je stav RS ostao nepromjenjen. 

"Pitanje je bilo pod kojim uslovima bi RS mogla odgoditi referendum. Rekli smo da odgađanja nema. To je bila suština razgovora", rekao je Dodik novinarima. 

"Njihov zahtjev je bio da se odgodi referendum, na šta smo mi rekli da ne možemo da odgađamo referendum. objasnili smo da je on u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, i da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar kako oni pokušavaju da nametnu, nego da u skladu sa pravima konstitutivnih prilagodi član zakona 3b koji se odnosi na žalbu Bošnjaka koji ne podržavaju 9. januar", rekao je Dodik. 

Naglasio je da RS smatra da treba pitati narod u RS da li su za to da 9. januar bude Dan Republike, te je dodao da niko ne želi prisiljavati Bošnjake da prihvate 9. januar, kao što niko ne može zabraniti Srbima da ga slave. Dodao je da je Ustavni sud pod kontrolom Bakira Izetbegovića. Pojasnio je to time što je rekao da je predsjednik Ustavnog suda, Mirsad Ćeman, bio u ratu predsjednik SDA u vrijeme kada je Alija Izetbegović zamrznuo tu funkciju, a da je Seada Palavrić bila potpredsjednik SDA. 

"U tom pogledu, apsolutno je vidljiva politička konotacija svih tih odluka, i niko ne bi trebao da očekuje da će RS i Srbi njihove ratne ciljeve ovdje provoditi", rekao je Dodik i dodao da bi iz bh. pravosudnih institucija trebalo izbaciti strance, ako se želi da zemlja ide stabilnim putem naprijed. 

Dodik je rekao da sutra ide u Beograd na razgovor sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da je povod za sastanak dolazak srpskog premijera na otvaranje auto- puta Doboj-Prnjavor 11. septembra, ali da će vjerovatno riječi biti i o referendumu. "Vučić će biti ovdje 11. septembra na otvaranju auto-puta Doboj - Prnjavor i idem da razgovaram o tom njegovom dolasku. A naravno da je nezaobilazna tema i referendum. Naš stav je jasan, NS RS je donijela odluku i on će biti proveden", rekao je predsjednik RS.

nezavisne.com

Portal Analitika