Moda

Revije crnogorskih dizajnera na “New York Fashion Week”-u

Nacionalna nedjelja mode Crne Gore „Montenegro Fashion Week“, sa ponosom najavljuje da će se predstaviti u okviru jednog od najpoznatijih modnih događaja u svijetu - New York Fashion Week-u.
Revije crnogorskih dizajnera na “New York Fashion Week”-u
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na zvaničnom  programu  njujorške nedelje mode, putem  platforme Art Hearts Fashion, nacionalna nedelja mode Crne Gore će predstaviti dva crnogorska modna dizajnera.

Zahvaljujući  ugovoru koji je Nacionalna modna komora Crne Gore potpisala sa  “Moda Srbije”, putem platforme Art Hear Fashion- USA, od ove godine, dizajneri Montenegro Fashion Week-a su u mogućnosti da predstave svoje kolekcije na najprestižnijim nedjeljama mode u Sjedinjenim Američkim Državama – New York fashion week, Los Angeles  fashion week, Miami fashion week i Washington DC fashion week-u. Ovaj odlazak omogućen je zahvaljujući direktorici Serbia Fashion Week-a, Svetlani Horvat, koja je potpisala ekskluzivni ugovor o zastupanju u 18 zemalja Evrope, među kojima je i Crna Gora.

Snovi se ipak ostvaruju. Nedelja mode o kojoj maštaju svi dizajneri sveta, New York Fashion Week, koja se održava od 9. do 14. septembra 2016. godine, biće domaćin za dva crnogorska dizajnera – Sanju Bobar i Ibra Vukelja, koji će se na ovoj manifestaciji naći rame uz rame sa kreatorima iz prestižnih kuća kao što su DNKY, Michael Kors, Ralph Lauren, Sherri Hill, Vera Wang i drugih.

Nedelja mode u Njujorku predstavlja više od same ljepote i mode. Nastala je 1943. godine kao potreba američkih kupaca i modnih novinara  koji nisu imali mogućnost da putuju u Pariz. Počevši od 1993. godine, svakakog februara i septembra, Njujork postaje centar svjetske mode. Tu se održava ovaj planetarno prepoznatljiv događaj gdje se na jednom mjestu susrijeću najbitniji blogeri, dizajneri, novinari, poznate ličnosti i modeli. Koliko je značajan ovaj događaj govori činjenica da za nedjelju dana NYFW poseti više od 100 000 hiljada posetilaca, (na prethodnoj manifestaciji državi je donijela više od  500 miliona dolara).

Naši dizajenri Sanja Bobar i Ibro Vukelj, kao i predsjednik Nacionalne modne komore Srđan Lubarda, juče su sa ekipom otputovali za New York. Svoje najnovije kolekcije naši dizajneri predstaviće 12.09. američkoj publici. Nakon zvaničnog predstavljanja, u ovu čast, kompanija “Plantaže” će uz promociju svojih vina upriličiti prijem u restoranu na  Menthetnu.

Nakon ovog, premijernog pojavljivanja najavljenih dizajenra u Njujorku i ostali crnogorski dizajneri će, zahvaljujući Nacionalnoj modnoj komori Crne Gore, u budućnosti dobiti priliku da se nađu na pomenutim događajima.

Naravno, Nacionalna modna komora Crne Gore prati i podržava rad svih talentovanih modnih umjetnika, pa se tako, nakon uspješne modne revije na prethodnom Mercedes-Benz  Montenegro fashion week-u koji je održan od 15-19. aprila, Edita Nimanbegu predstavila na prestižnoj modnoj manifestaciji u Milanu: Fashion Art and more - summer edition, koja je održana 9. juna 2016.

Plan Nacionalne modne komore Crne Gore je da početkom oktobra (3.10.) u saradni sa Turističkom organizacijom Podgorice i CKB bankom organizuje Shopping Night, koji će nositi slogan “Vratimo podgoričane na korzo”, a obuhvatiće do sada najveći broj radnji u centru grada i dijelu preko Morače.

Dvadeseti po redu Montenegro fashion week, koji organizuje Nacionalna modna komora, ove godine slavi svoj jubilej, 10 godina, te ekipa NMKCG planira da napravi do sada nezapamćen događaj, uz velika imena modne scene i partnere koji godinama prate i podržavaju modu u Crnoj Gori i rad Nacionalne modne komore.

Portal Analitika