Region

Han: Referendum u RS može imati samo konsultativni karakter

Najavljeni referendum u Republici Srpskoj može imati samo konsultativni karakter i problem koji nastaje s njim može se riješiti poštovanjem sudskih odluka, posebno odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, izjavio je u Briselu evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.
Han: Referendum u RS može imati samo konsultativni karakter
Portal AnalitikaIzvor

„Treba poštovati odluke sudova, posebno Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji. Moje je mišljenje da taj referendum može imati samo konsultativni karakter. Svako ko je ozbiljan u pogledu evropskih integracija treba da doprinese promjeni ponašanja, što uključuje i to da se počnu sprovoditi sudske odluke“, izjavio je Han nakon sastanka s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U novembru prošle godine Ustavni sud BiH donio je rješenje po kojem je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS neustavno, jer vrijeđa osjećanja Bošnjaka i Hrvata koji tamo žive.

Vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta zakazale su referendum o tom pitanju za 25. septembar, nedjelju dana prije lokalnih izbora. Taj referendum mnogi ocjenjuju kao najavu novog referenduma o odvajanju toga entiteta.

Ustavni sud je najavio da će se na sjednici velikog sudskog vijeća 17. septembra raspravljati o zahtjevu Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke iz novembra o neustavnosti 9. januara kao dana RS, te o zahtjevu predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere o zabrani referenduma zakazanog za 25. septembar. 

Han je istakao da pitanje referenduma ne bi smjelo odvratiti zemlju od socijalnih i ekonomskih izazova koji stoje pred njom.

Predsjednik ministarskog vijeća Denis Zvizdić istakao je da je tu riječ o „političkoj avanturi, koja ima za cilj partikularne interese s obzirom da se BiH nalazi u predizbornoj kampanji“.

„Riječ je o političkom avanturizmu, pokušaju održavanja na vlasti, koji svakako neće imati negativnih posljedica jer neće ni biti realizovan. Bilo kakvi projekti podjele ili otcjepljenja ne dolaze u obzir i to se nikada neće dogoditi“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je izrazio uvjerenje da će Vijeće EU na svom sastanku 20. septembra dati mandat Evropskoj komisiji da započne s postupkom o davanju mišljenja na zahtjev BiH za članstvom u EU.

BiH je podnijela aplikaciju 15. februara ove godine, a u međuvremenu je ispunila preostale zahjeve koje je EU postavila kao uslov za razmatranje zahjeva.

(index.hr)

Portal Analitika