Politika

Stijepović: Jesam "učinjen", ali za svakoga i u interesu Grada

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Migo Stijepović, u intervjuu za portal Antena M tvrdi da, uprkos intenzivnom povećanju broja stanovnika i širenju Glavnog grada, gradske službe uspijevaju da obezbijede visok nivo usluge sugrađanima. Uvjeren je da su stvari sa Kolektorom napokon krenule dobro, a ne želi ni da se osvrće na sumnje da pokrivanje bazena kasni namjerno, kako bi se jednom privatniku omogućilo da što duže zarađuje bez konkurencije. Kaže da je posao gradonačelnika teži nego ministra i da mu se sviđa što ga Podgoričani doživljavaju kao "učinjenog" čovjeka.
Stijepović: Jesam "učinjen", ali za svakoga i u interesu Grada
Portal AnalitikaIzvor

Intervju prenosimo integralno:

ANTENA M: Saopšten je podatak da u Podgorici živi 250 hiljada ljudi! To je oko trećinu ukupnog stanovništva Crne Gore i dvostruko je loš trend: pražnjenje sjevera, s jedne strane, odnosno pritisak na Glavni grad, s druge. Da li je trenutak (povedimo se iskustvom Zagreba) za preduzimanje mjera kojim bi taj proces barem usporili?

 -Podgorica je grad koji se populaciono i infrastrukturno konstantno uvećava. Otvoreni smo za sve građane koji dolaze u Podgoricu, kao perspektivan grad u kojem mogu da ostvare svoje ideje i iskoriste šanse koje im nudi. To je i potvrda da se Glavni grad razvija u dobrom smjeru. Naravno da nas to raduje. Jednako bih bio zadovoljan kada bi se svi gradovi u Crnoj Gori razvijali tempom Podgorice i kada bi se njihov broj stanovnika uvećavao kao što se to dešava Glavnom gradu. Dakle, da jednako kao Podgorica rastu i razvijaju se i Žabljak, i Pljevlja, i Mojkovac i Danilovgrad, i Cetinje, i Ulcinj, Herceg Novi  i svi ostali. Generalno, da Crna Gora svakim danom bude bolje i ljepše mjesto za život svih građana i da svi zajedno stvaramo uslove za kvalitetniji život.

 ANTENA M: Da li su gradske službe dobro kadrovski dimenzionirane i opremljene da izađu na kraj s tolikom populacijom ili ih je neophodno pojačati novim ljudima i opremom?

 -I pored svih izazova sa kojima se suočavamo zbog značajnog povećanja broja stanovnika i infrastrukture, gradske službe uspijevaju da odgovore potrebama Podgorice koji se i po evropskim standardima već može smatrati velikim gradom. Naše gradske službe raspolažu svim resursima neophodnim za praćenje dinamičnog rasta i razvoja Podgorice. Kontinuirano se kadrovski i tehnološki usavršavaju i osavremenjavaju.

Ja kao gradonačelnik, a vjerujem i svaki građanin Podgorice, može da prepozna da u tom smislu Podgorica uopšte ne trpi.  Naprotiv, higijena u gradu je na zavidnom nivou, grad se uredno čisti i održava, nemamo problema sa snabdijevanjem vodom, gradska rasvjeta koja se gotovo svakodnevno modernizuje i širi funkcioniše besprijekorno… Ulažemo velike napore da  održimo postojeće i stvorimo nove zelene površine i stvaramo uslove za bogatiju kulturnu i sportsku ponudu u gradu. Dakle, i pored rapidnog uvećanja broja stanovnika, redovno i kvalitetno servisiramo sve potrebe grada i građana i tako ćemo nastaviti da radimo i ubuduće.

ANTENA M: Javnost posebno pažljivo prati sudbinu tendera za Kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, koji ste nazvali projektom vijeka za Podgoricu. Šta je sa tim projektom i kada bi mogla početi realizacija?

-Kompanije koje su na osnovu javnog poziva KFW banke angažovane da izrade studije opravdanosti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda privode taj posao kraju.

Studije za prečišćivač i insenerator poslužiće kao osnov za pripremu tenderske dokumentacije. Po okončanju izrade studija steći će se svi uslovi da se potpiše ugovor sa KFW bankom po vrlo povoljnim uslovima i da se raspiše tender za projektovanje i izvođenje radova. Vlada je zaključkom potvrdila spremnost za ustupanje kredita Glavnom gradu i zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma da zajedno sa nama implementiraju ovaj projekat.

Konačno smo zadovoljni dinamikom i postignutim rezultatima u pripremi početka najvažnijeg posla čija prva faza košta 35 miliona eura, za izgradnju prečišćivača sa inseneratorom mulja, i u narednoj fazi neophodno je izdvojiti sredstva od 15 miliona za postavljanje kolektorske mreže, čija izgradnja podrazumijeva i paralelnu gradnju Bulevara kroz Donju Goricu, izgradnju novog mosta na Morači i izgradnju dijela jugozapadne obilaznice, od kružnog toka kod KAP-a, do budućeg novog kružnog toka koji će biti sagrađen u neposrednoj blizini salona namještaja „Grand” u Donjoj Gorici.

ANTENA M: Šta je sa pokrivanjem manjeg bazena u okviru kompleksa SC Morača? Ranije ste izjavili da bi Podgorica trebalo da ima zatvoreni bazen u zimu 2016.

-Strpljivo smo pripremali javni poziv za natkrivanje vaterpolo bazena. Najprije kroz izradu glavnog projekta, zatim kroz fazu revizije da bi konačno objavili tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju tog projekta. Tokom tenderskog postupka dobili smo nekoliko žalbi, koje su stizale u „minut do 12”, a koje su bile neuredne i neosnovane. Državna Komisija je efikasno reagovala na njih i donijela odgovarajuće odluke koje su omogućile da taj posao dovedemo do kraja.

Na javni poziv pristigle su dvije ponude i očekujemo da će tenderska Komisija provjeriti sve detalje tih ponuda i odabrati najpovoljniju koja ispunjava uslove predviđene Zakonom i javnim pozivom i da ćemo uskoro izabrati izvođača radova i početi realizaciju ovog značajnog projekta.

ANTENA M: Taj posao po kuloarskim pričama ne kasni slučajno, nego da bi se jednom privatniku, koji je nedavno otvorio sportski kompleks sa bazenima, omogućilo da što duže ubira prihode bez konkurencije!? Imate li komentar?

-Ne bih želio da svojim komentarima pridajem značaj raznim teorijama zavjere, koje nemaju apsolutno nikakvog smisla, ni sa logikom ni sa realnošću.

ANTENA M: Da li ste zadovoljni radom vatrogasaca tokom sezone?

-Veoma sam zadovoljan radom Službe zaštite Glavnog grada i odnosom svih njenih pripadnika prema obavezama i poslu koji je veoma zahtjevan i odgovoran. Ove godine smo, najviše zahvaljujući nešto povoljnijim vremenskim prilikama u odnosu na prethodnu, imali značajno manji broj situacija u kojima je bila potrebna intervencija pripadnika Službe zaštite Glavnog grada. Za razliku od prethodne godine kada smo imali čak nekoliko hiljada požara, ove godine je to znatno manji broj koji nije predstavljao problem za uigrane i dobro organizovanu ekipe Službe zaštite koje efikasno čuvaju imovinu grada i građana od požara.

ANTENA M: A, radom komunalaca?

-Raduje nas primjena novog Zakona o Komunalnoj policiji koji je toj službi dao znatno veća ovlašćenja. Da bi povećali nivo komunalnog reda u Glavnom gradu, donijeli smo odluku da Komunalna policija i Komunalna inspekcija budu dvije zasebne službe sa precizno definisanim nadležnostima i smatram da smo na taj način povećali efikasnost komunalnih službi Glavnog grada. Komunalna policija, i pored većih ovlašćenja, zbog određenih proceduralnih aktivnosti, u smislu obuke i testiranja komunalnih policajaca od strane nadležnog državnog organa, nažalost, još nije u punom kapacitetu.

Uvjeren sam da će građani u narednom periodu, kada se Komunalna policija u potpunosti oformi, osjetiti njene aktivnosti, jer već i sa postojećim kapacitetima u određenim segmentima ona postiže bolje rezultate, a sigurno je da će njihov učinak biti znatno veći kada u punom sastavu budu obavljali poslove iz svoje nadležnosti. U skladu sa novom organizacijom rada Komunalne policije, i opštine u sastavu Glavnog grada imaće svoje područne jedinice koje će efikasno reagovati na sve zahtjeve građana Zete i Tuzi, kao i zahtjeve administracije.

ANTENA M: Količina otpada enormno je povećana?

-Evidencijom i analizom količina otpada koje dnevno prikuplja gradska „Čistoća“, došli smo do podatka da je od početka godine zabilježeno konstantno uvećanje količina sakupljenog otpada u odnosu na uporedni period prošle godine. Poslovi pražnjenja kontejnera obavljaju se svakodnevno u tri smjene, pa se na gradsku deponiju dnevno odveze do 200 tona komunalnog otpada.

Za prvih sedam mjeseci 2015. godine sakupljeno je 41.116 tona otpada, dok je u istom periodu u 2016. godini sakupljeno 44.221 tona otpada, što predstavlja povećanje od 3.105 tone ili 7,6%. Dakle, dnevno povećanje količina sakupljenog otpada u 2016. godini, u odnosu na 2015. godinu, u prosjeku iznosi oko 15 tona.

Da ne bismo više na otpad gledali kao na problem, već kao na resurs, Glavni grad je zajedno sa menadžementom Deponije donio odluku da u najskorijem roku objavi javni poziv za odabir privatnog partnera koji će zajedno sa nama izgraditi postrojenje za pretvaranje deponijskog bio gasa u električnu energiju i na taj način postići ćemo nekoliko važnih ciljeva. Kao prvo, omogućićemo smanjenje otpada i veću zaštitu životne sredine, zatim, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, nova radna mjesta i veće prihode za Glavni grad.

ANTENA M: Uskoro će dvije godine od kada ste na čelu Glavnog grada. Na koji potez ste od oktobra 2014. najviše ponosni?

-Ponosan sam na sve ono što sam sa timom mojim saradnika uspio da uradim u protekle dvije godine. Trudili smo se i uspjeli da Podgoricu približimo građanima i omogućimo njen ravnomjeran i dinamičan razvoj i postanemo istinski servis svih građana Glavnog grada naše države. Raduje me da građani to prepoznaju i često samoinicijativno u partnerskom odnosu sa gradskom upravom žele da daju sopstveni doprinos razvoju grada. To me kao prvog čovjeka grada najviše ispunjava i čini ponosnim, jer građani sve više osjećaju da pripadaju ovom gradu, da je to njihov grad, da je Podgorica otvorena za sve njene građane, bez obzira odakle su i kada došli u njega, da se identifikuju se njim i dijele kulturu i prepoznatljivost Podgorice kao modernog evropskog centra.

ANTENA M: U narodu ste poznati kao”učinjen i neposredan čovjek”. I Vaš mandat počeo je direktnim kontaktom sa građanima, koji su bili iznenađeni zbog toga što ste ih lično pozivali i izlazili na teren kako biste riješili njihove probleme. Čitate li i dalje sve mejlove i na šta Vam se građani najviše žale?

-Zadovoljstvo mi je ako građani imaju takav utisak o meni. Sebe doživljavam čovjekom koji je funkciji grada i građana i koji treba da građanima polaže račune i odgovara za rezultate svog rada tokom mandata. Tako radim svaki posao, jer mislim da je to jedini ispravan i efikasan način rada i od prvog dana nesmanjenim tempom svakodnevno komuniciram sa građanima, izlazim na teren i rješavam njihove probleme u skladu sa individualnim mogućnostima i nadležnostima, kao i onim koje su mi na raspolaganju kroz aktivnosti svih gradskih organa i službi.

ANTENA M: Od devedesetih pa naovamo pokrivali ste važne funkcije (od onih u Fudbalskom savezu Crne Gore preko ministarskih do mjesta u zakonodavnoj vlasti). Je li vođenje Glavnog grada jedan od najzahtjevnijih poslova u Vašoj karijeri?

-Upravljanje Glavnim gradom svakako je najzahtjevniji i najteži posao koji sam do sada radio u svojoj karijeri. Međutim, to me samo dodatno motiviše i daje mi određeni stimulans da svakodnevno ulažem još više energije i napora da Podgorica i svi njeni građani osjećaju benefete rada gradske uprave na čijem sam čelu i tako ću nastaviti da radim, do kraja mandata, jer drugačije, sve i kad bih htio ne znam i ne umijem.

ANTENA M: Rođeni ste Titograđanin. Šta bi, prema Vašem mišljenju, moderna Podgorica morala da izgradi u narednim godinama?

-Definitivno je to uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja sa kolektorskom mrežom. To je najveći projekat od kojeg zavisi dalji razvoj grada na čijoj realizaciji gotovo svakodnevno radimo i mjera uspjeha moga i rada mojih saradnika tokom ovog mandata biće upravo početak izgradnje tog projekta.

Izvor: Antena M

Portal Analitika