Društvo

Tužilac traži DNK Italijana koji se pominju u “nezavisnoj” istrazi o ubistvu Jovanovića

Specijalno tužilaštvo na čelu sa Milivojem Katnićem zatražilo je od policije da od italijanskih kolega pribavi DNK uzorke osoba koje se pominju u nalazu istrage privatnog detektiva Vučića Petrovića, rađene povodom ubistva urednika Dana Duška Jovanovića 2004. godine, nezvanično saznaju Dnevne novine. Zvaničan zahtjev Italiji će narednih dana biti poslat posredstvom Nacionalnog centralnog biroa Interpola Podgorica.
Tužilac traži DNK Italijana koji se pominju u “nezavisnoj” istrazi o ubistvu Jovanovića
Portal AnalitikaIzvor

Prvi o izvještaju detektiva Petrovića progovorio je poslanik DF Koča Pavlović, tvrdeći da je do detalja upoznat sa njegovom sadržinom i predstavljajući ga kao ozbiljan istraživački dokument vrijedan pažnje istražitelja, navodi se u tekstu DN.

Pavlović je tada saopštio da je nezavisna detektivska istraga pokazala da je Jovanovića ubila italijanska mafija Sacra corona unita, a da je obarač potegao Đordano Đuzepe, osuđen za jedno ubistvo zemljaka u Baru.

Ovakav nalaz bio je i razlog da u Specijalnom državnom tužilaštvu bude saslušan Petrović, koji, međutim, prema pouzdanim saznanjima DN, nije priložio nijedan dokaz za ozbiljne optužbe. Po saznanju DN, naveo je da je podatke iz izvještaja navodno dobio od “članova jedne mafijaške grupacije, čija imena ne smije da otkrije zbog lične sigurnosti".

Nije u zemlji

Privatni detektiv iz Pljevalja Vučić Petrović juče u izjavi Dnevnim novinama nije želio da potvrdi, niti da demantuje da je autor istraživačkog rada o ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića, niti da li je tim povodom saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Petrović je u telefonskom razgovoru za DN naveo da trenutno nije u zemlji i da o tome ne može pričati preko telefona. Ovaj licencirani detektiv i bivši policajac kazao je da će se sam javiti kada se vrati u Crnu Goru za otprilike desetak dana. To je sve što su DN mogle da saznaju tokom razgovora sa Petrovićem, čiji je izvještaj o ubistvu Jovanovića prije nekoliko dana napravio pometnju u javnosti, zbog čega je skupštinski Odbor za nadzor nad istragama o ugrožavanju bezbjednosti novinara i medijskih kuća odlučio da 9. septembra obavi kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Prozvao i Đukanoviće

Petrović je, prema saznanjima DN, optužio premijera Mila Đukanovića i njegovog brata Aca da su nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, a navodno motivisani "duvanskom aferom", koju je prvi otvorio hrvatski nedjeljnik “Nacional". Međutim, ovakvu ozbiljnu optužbu, bivši policajac nije potkrijepio nijednim dokazom, pišu DN.

Braća Đukanović ipak, nijesu jedini koji su se našli na spisku osumnjičenih detektiva Petrovića. On je za finansijera likvidacije Jovanovića označio poznatog srpskog biznismena Stanka-Caneta Subotića, dok je ulogu organizatora dodijelio izvjesnom Dejanu-Vasu Ujkiću iz Tuzi. Prema konstrukciji Petrovića, pišu DN, upravo je Ujkić navodna spona između nalogodavaca, finansijera i italijanske kriminalne organizacije Sacra Corona Unita. Jedan od njih Đordano Đuzepe u međuvremenu stradao, dok su dvojica njegovih navodnih saučesnika i dalje živi.

Petrović u izvještaju nije zaobišao ni Slavicu Jovanović, suprugu ubijenog, koju je, kako se navodi u tekstu DN, na prizeman način pokušao da diskredituje navodima da je ona bila u paralelnoj vezi sa Ujkićem, te da je svjesno ili nesvjesno odavala podatke o  kretanju njenog supruga. Iako je prije nekoliko godina i DNK analizom nesporno utvrđeno da je Slavica nakon Duškove smrti rodila njegovog sina, Petrović je i to problematizovao navodnim falsifikovanim nalazom i tvrdnjom da je Ujkić njegov biološki otac. S.K.-J.M.

Pavlović bez komentara

Poslanik DF-a Koča Pavlović juče nije želio da komentariše saznanja Dnevnih novina u vezi sa istraživanjem detektiva Petrovića, iako je minulih dana, pišu DN, bio"najgrlatiji" da se ispitaju navodi iz ovog izvještaja. Pavlović je u telefonskom razgovoru saslušao novinarska pitanja, a onda je kratko odgovorio da"nema ništa da izjavi za Dnevne novine”.

Nije otkrio koliko je koštalo ubistvo

Jedan u nizu, kako pišu DN, nepouzdanih navoda iz izvještaja detektiva Petrovića je da je srpski biznismen Stanko-Cane Subotić finansirao ubistvo Jovanovića. Međutim, tokom svog istraživanja nije uspio da dođe do navodne sume novca, kojom je plaćeno ubistvo trojici italijanskih državljana, kao ni o podacima o transferu novca od Subotića, preko Ujkića do mafije Sacra Corona Unita.

DN, CdM

Portal Analitika