Zanimljivosti

Čuvena kompanija uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu

Kompanija Amazon uskoro će pokrenuti eksperimentalni program 30-satne radne sedmiceza određeni broj svojih zaposlenih.
Čuvena kompanija uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu
Portal AnalitikaIzvor

U programu će učestvovati nekoliko tehničkih timova sastavljenih od zaposlenih koji ionako ne rade puno radno vrijeme. Ti zaposleni, uprkos 30-satnoj radnoj sedmici, imaju jednake beneficije kao i oni koji rade 40 sati, samo što će primati 75 odsto plate. Kompanija već sad zapošljava veliki broj ljudi koji rade manje od punog radnog vremena, ali ovaj pilot-program razlikovaće se po tome što će sada čitav tim imati jednake uslove, odnosno raditi 30 sati, piše Independent.

- Želja nam je da stvorimo radnu atmosferu oblikovanu tako da smanjimo broj radnih sati, ali ipak zadržimo uspješnost kompanije i nastavimo da omogućavamo našim zaposlenim da razvijaju svoje karijere. Na ideju smo došli nakon što smo shvatili da tradicionalno puno radno vrijeme možda ne odgovara svima - objavili su iz Amazona.

Za početak, ovaj program obuhvatiće tek mali broj zaposlenih koji će raditi u sektoru tehničkih proizvoda i to od ponedjeljka do četvrtka od 10 do 14 sati s dodatnim fleksibilnim radnim satima. Njihove plaće biće manje od onih koji rade 40 sati, ali imaće mogućnost da se ponovo vrate na puno radno vrijeme. Članovi timova koji će učestvovati u programu biće izabrani unutar kompanije, a zasad nema planova da se takav eksperiment sprovede na nivou cijele firme.

Ova objava stiže tačno godinu nakon što je firma bila izložena kritikama Njujork Tajmsa (New York Timesa) da prisiljava svoje zaposlene da rade i po 80 sati nedjejlno te rijetko uzimaju godišnje odmore. Potpredsjednik Amazona, Džej Karni, rekao je da kritike nijesu bile opravdane i ponudio objašnjenje. Iz kompanije nijesu pojasnili ima li ovaj novi program ikakve veze s člankom.

Izvor i foto: Jutarnji.hr/Pixabay

Portal Analitika