Zanimljivosti

Mitovi i zablude o vježbanju

Nije lako pokrenuti se ako stvarno vjerujete da trening mora da traje najmanje sat vremena, ili da "bez muke nema nauke" (ili dobre linije, u ovom slučaju) ili da "tegovi nisu za žene".
Mitovi i zablude o vježbanju
Portal AnalitikaIzvor

Evo najčešćih zabluda o vježbanju i mršavljenju.

1. Mit: Prvo kardio, pa onda trening snage

Istina: Kratak, neintenzivan kardio, tek da se zagrijete, i onda trening snage.

Ako uradite kardio na početku, nećete imati energije da odradite sve što trening snage podrazumijeva. Dakle, jedini ispravan tok je lagani kardio, trening snage, intenzivan kardio trening.

2. Mit: Ako redovno radite stotine trbušnjaka, imaćete ravan stomak.

Istina: Da biste bili zadovoljni izgledom svog abdomena, morate raditi različite vježbe. Trbušnjaci možda jesu "zakon", ali oni sami po sebi nisu ni izbliza dovoljni za stomak kakav želite, jer u klasičnoj varijanti aktiviraju samo manji dio trbušnih mišića. Ako trbušnjacima dodate i izdržaj, most i vježbe za leđa, rezultate ćete primijetiti mnogo brže.

3. Mit: Ako se ne znojite i nakon treninga, trening nije bio dobar.

Istina: Znojenje nije indikator utrošenih kalorija. Znojenje je, zapravo, samo odgovor tijela na spoljašnje uslove. I ako se intenzivno znojite tokom treninga, veća je vjerovatnoća da vam je prosto vruće, nego da ste "pokidali" tog dana na treningu.

4. Mit: Da biste postigli bilo kakav efekat, potrebno je da vježbate bar 45 minuta.

Istina: Koliko god da vježbate, efekti na vaše tijelo biće samo pozitivni. Bolje je da budete aktivni i 10 minuta, ako ne možete da odvojite više vremena, nego da ne vježbate uopšte. Deset čučnjeva bolje je nego "nula čučnjeva", zar ne?

5. Mit: Vježbe sa tegovima će vas "napucati" i zato nisu za žene.

Istina: To je malo vjerovatno. Žene generalno imaju manje mišićne mase, ali i niži nivo testosterona, tako da su fiziološki ograničene i upravo je iz tog razloga malo vjerovatno da će "prepumpati" mišiće. Ako ne koriste suplemente u te svrhe, naravno, ali to vam ionako nijedan normalan instruktor neće preporučiti.

6. Mit: Kardio je najbolji za mršavljenje.

Istina: Tegove u šake. Trening snage najčešće sagorijeva više kalorija nego kardio, u zavisnosti od trajanja i intenziteta vježbi. A ono što je još važnije je da nakon treniga snage (ako je pametno isplaniran) tijelo nastavlja da sagoreva kalorije i do 24 sata nakon treninga, što nije slučaj sa kardio vježbama.

7: Mit: Vježbe na spravama su najsigurniji način da vježbam pravilno.

Istina: Rad sa instruktorom u manjim grupama ili ličnim trenerom je bolji izbor.

Sprave deluju kao sigurnije rješenje na prvi pogled, ali mnogo je efikasnije da vam neko stručan napravi program prilagođen vašem opštem stanju. A čak i ako vježbate na spravama, one moraju da budu podešene tako da napor bude optimalan za vašu visinu, težinu i fizičku spremu. Dakle, i tu vam je potrebna pomoć nekoga ko je za to završio školu.

8. Mit: "Bez muke nema nauke"

Istina: Poslije dobro isplaniranog treninga ne bi trebalo da osjećate intenzivan bol.

Dobro je stalno pokušavate da pomjerate granice svoje izdržljivosti, jer je to jedini način da napredujete, ali nije ideja da se forsirate toliko da ste na ivici povraćanja. Dakle, mala neprijatnost je poželjna i potrebna, ali bol znači da treba smjesta da napravite pauzu.

9. Mit: Ako niste vježbali u mladosti, u srednjim godinama nema svrhe ni počinjati.

Istina: Nikad nije kasno za zdraviji način života, ali je važno da trening uvijek bude prilagođen vašoj kondiciji i opštem stanju organizma, bilo da imate 21 ili 41 godinu.

10: Istezanje prije treninga smanjuje rizik od povreda.

Istina: Uvijek se istežite poslije treninga. Kad završite sa vježbanjem, mišići su "skraćeni", ako posvetite desetak minuta istezanju, vraćate ih u njihovo prirodno stanje, čime smanjujete rizik od povreda, prenio je Mondo.

cdm

Portal Analitika