Društvo

Berane: Svi osnovci dobijaju besplatne udžbenike

Opština Berane će ove godine finansirati komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije Opštine, saoptšeno je iz službe za odnose sa javnošću opštine Berane.
 Berane: Svi osnovci dobijaju besplatne udžbenike
Portal AnalitikaIzvor

Kompleti udžbenika biće dodijeljeni prvog dana školske godine svim učenicima od prvog do devetog razreda osnovnih škola. 
Ovom aktivnošću lokalne uprave, kako se navodi, biće obuhvaćeno preko 2700 školaraca sa teritorije Opštine Berane.

Prema riječima Predsjednika opštine Dragoslava Šćekića, lokalna uprava uložila je velike napore kako bi obećanje dato prethodne godine bilo ispunjeno

,,Na zadovoljstvo svih građana Berana, a posebno roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu, svi osnovci će novu školsku godinu započeti sa novim knjigama koje je obezbijedila lokalna uprava“- kazao je on. Opština Berane i ubuduće ulagaće u znanje učenika i njihov uspjeh. Saradnja beranskih obrazovnih ustanova i lokalne uprave u proteklom periodu je na zavidnom nivou. Posebna pažnja biće usmjerena na seoske škole, radi povećenja što većeg broja učenika“, istakao je Šćekić.

,,Želimo da opravdamo ulogu servisa građana i da pokažemo da opštine i država moraju biti socijalno odgovorni prema svojim građanima. Potpuno smo svjesni trenutnog standarda naših građana i da je pomoć za njihov budžet potrebna , a samim tim idemo u pravcu podizanja nivoa obrazovanja , kao stuba razvoja naše zajednice, kao i ohrabrivanja mladih bračnih parova u razvoju porodice. Očekivali smo, u ovoj, jednoj od najznačajnijih akcija za naše građane i Opštinu, da ćemo imati punu podršku od državnih institucija. Shvatajući potrebu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za postizanjem što boljih finansijskih rezultata,želimo da iskažemo žaljelje što,prema našem mišljenju,nismo tretirani na adekvatan način od ove institucije. Naravno, želim da naglasim,da nismo tražili nikakav povlašćeni položaj za nabavku udžbenika, već samo smatramo da zaslužujemo barem tretman kakav imaju sve knjižare distributeri na teritoriji Crne Gore, što podrazumijeva odobravanje određenih popusta pri nabavci. Na ovaj način bi se značajno doprinijelo uštedi u budžetu lokalne samouprave, a sa druge strane bi Zavod za udžbenike prihodovao isti iznos sredstava kao da je distribucija vršena preko knjižara.Na ovaj broj kompleta udžbenika koji namjeravamo da obezbijedimo, popust je jako značajan. Sa direktorima osnovnih škola ćemo dogovoriti mehanizme za racionalizaciju troškova nabavki udžbenika za naredne godine, kako bi dugoročno svi osnovci sa teritorije Opštine Berane imali besplatne udžbenike početkom svake školske godine. Kada su ovakve i slične stvari u pitanju, sve institucije , kako na opštinskom tako i na državnom nivou, moraju imati osjećaj odgovornosti i raditi u interesu građana , kako bi im svi zajedno olakšali život i funkcionisanje u našim opštinama i državi.“- kazao je Šćekić. 

On je takođe naglasio da je od Ministarstva rada i socijalnog staranja traženo da se vrate primanja građanima u obliku Dječjeg dodatka, makar opštinama na sjeveru, iako bi trebalo svima, a u cilju zaustavljanja iseljavanja sa sjevera Crne Gore, a ovo su elementi koji direktno pomažu porodicama i stvaraju uslove za opstanak i ostanak.

Opština Berane je prva opština u Crnoj Gori koja je 2014.godine svim prvacima, a naredne svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole obezbjedila besplatne udžbenike.

 

Portal Analitika