Region

Žive pored zmijarnika nadomak centra Banjaluke

Stanovnici Moravske ulice u Banjaluci godinama uzaludno od grada traže da se trajno riješi problem divlje deponije.
Žive pored zmijarnika nadomak centra Banjaluke
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Leševi životinja, građevinski otpad - komadi betona, djelovi armatura i legla zmija samo je dio onoga što se nalazi na placu, smještenom na svega dva kilometra od centra grada.

- Svakodnevno se kamionima dovozi i odlaže šljunak, pijesak, zemlja, šut, daske, peru se mašine od cementa, a primijetili smo i da ljudi iz okolnih naselja dovoze otpad iz domaćinstava. Prije nekoliko dana pojavilo se i veliko leglo zmija, zbog čega smo zvali „Eko Bel“- priča Dragana Vasiljević, koja živi u blizini zapuštenog placa, ističući da je situacija totalno izmakla kontroli.

Stanovnici Moravske su u više navrata zvali inspekciju, zahtijevajući da konačno riješe problem deponije.

- Nije rješenje kazniti nekog sa 100 maraka, nego je potrebna konkretna mjera koja će riješiti naš problem - smatra Vasiljevićeva.

Najviše se, kaže, plaše zbog djece. Ne znaju da li im je, zbog smrada uginulih životinja, koje se tu dovoze i bacaju, gore ljeti ili zimi, kada padavine svu prljavštinu, blato i kamenje nanesu na put.

Mještani navode da je sporni plac, kao separaciju, ranije koristilo Građevisnko preduzeće „Grande Trvić“ ističući da ne znaju da li ova firma i za koje svrhe i dalje koristi zemljište.

Tomislav Trivić, vlasnik firme, navodi da skoro četiri godine nema ništa sa spornim zemljištem, ali da ga inspekcija i dalje zove.

- Već godinama moji kamioni nijesu prešli most prema prema „Vitaminci“ i ne znam što se dešava i zbog čega mene zovu. Taj plac sam koristio pod zakupom, ali sam otišao zbog stalnih pritužbi mještana. Tačno je da je bio problem sa slivanjem vode na ulicu, ali sam tada, po nalogu inspektora, to riješio - kaže Trivić, koji je zbog svega, za potrebe separacije, kupio parcelu na drugom kraju grada.

U Komunalnoj policiji potvrdili su Trivićeve navode, dodajući da je sporna parcela u vlasništvu firme „Trio trejd“.

- U zadnje tri godine u Moravskoj ulici povremeno se dešavalo da nepoznati počinioci odlažu manju količinu građevinskog otpada. S obzirom na to da ih u momentu kontrole nijesmo zatekli, niti smo u razgovoru sa građanima mogli da saznamo njihov identitet, nijesmo izdavali prekršajne naloge - kažu u Komunalnoj policiji.

Ostalo je nejasno zašto grad nije naredio preduzeću „Trio trejd“ uređenje parcele.

Blic.rs

Portal Analitika