Region

IZETBEGOVIĆ: Referendumom se krši Dejton i dovodi u pitanje mir u BiH

Uoči kolegijuma SDA, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović kazao je da su dosadašnji koraci koje je Republika Srpska preduzela po pitanju referenduma najkonkretniji te da je to do sada najkonkretnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.
IZETBEGOVIĆ: Referendumom se krši Dejton i dovodi u pitanje mir u BiH
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo dovodi u pitanje Mirovni sporazum, a nažalost i mir u BiH. SNSD je planirao neki referendum o samoopredjeljenju RS u toku 2018. godine, a mislim da je ovaj najavljeni referendum neki uvodni ili probni, koji treba da ispita puls i reakcije domaćih i međunarodnih institucija kako bi se eventualno krenulo u tom pravcu – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da će SDA danas snažno upozoriti one koji aktivno krše zakon i uvode bezakonje u BiH.

- Oni nemaju adekvatan odgovor od onih koji trebaju da čuvaju vladavinu zakona BiH, Ustav i suverenitet njenih institucija. To će biti glavna tema današnjeg kolegijuma – pojasnio je Izetbegović.

Na pitanje novinara o danas najavljenom sastanku lidera SBB Fahrudina Radončića te lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, Izetbegović je rekao da je Radončić prije nekoliko dana bio kod njega obavijestio ga o ovom sastanku.

- Oni će imati svoj sastanak, a ja imam svoj u SDA. Čućemo se i raditi na tome da se prevaziđu nesporazumi koji su bili među strankama, te da se ide dalje u stabilizaciju prilika – istakao je Izetbegović.

On smatra da je odnos SDA, SBB i HDZ BiH veoma važan te da treba prevazići neke emocije i bolje raditi na stabilizaciji koalicije i prilika u FBiH.

Avaz.ba

Portal Analitika