Svijet

Čavušoglu: EU ponižava Tursku

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu optužio je danas Evropsku uniju za "ponižavanje" Ankare i ponovio zahtjev za uvođenje bezviznog režima u zamjenu za zaustavljanje protoka migranata ka Evropi.
Čavušoglu: EU ponižava Tursku
Portal AnalitikaIzvor

"Turski narod je traumatizovan, nakon neuspjelog pokušaja puča 15 jula" rekao je Čavušoglu u intervjuu za njemački ''''Bild" i istakao "umjesto da pomažu Tursku, Evropska unija nas ponižava", prenosi AFP. 

Odnosi Evropske unije i Turske su se pogoršali nakon pokušaja državnog udara, ali i zbog zabrinutosti Evrope na koji način Ankara riješava aktuelnu krizu. Turska oštro odbacuje kririke EU da se "čistkama" narušavaju standardi ljudskih prava koja Ankara mora da poštuje, kao dio sporazuma o ukidanju viznog režima za građane Turske i ubrzanju procesa pristupanju EU. 

Čavušoglu je rekao da je Turska uložila intenzivne napore "kao nekoliko drugih zemalja, kako bi se ispunili uslove pristupanja EU", a zauzvrat Turska je dobila "samo prijetnje, uvrede i totalnu blokadu" od 28 zemalja EU. 

"Pitam se, koji zločin smo počinili. Čemu to neprijateljstvo'''', pita Čavušoglu, koji je u srijedu optužio EU za podržavanje vođa protesta u Turskoj. 

Na pitanje ''''Bilda'''' da li će Turska dozvoliti da stotine hiljada migranata stignu u Grčku, Čavušoglu je rekao da je "stvar potpuno jasna. Ili ćemo obostrano da poštujemo dogovor, ili ćemo da se podijelimo", prenio je AFP.

 

Portal Analitika