Politika

Simović i Vuksanović kopredsjedavajući

Odbor za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces izabrao je model koopredsjedavanja i poslanike Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), Milutina Simovića i Draginju Vuksanović za njegove potpredsjednike.
Simović i Vuksanović kopredsjedavajući
Portal AnalitikaIzvor

Simović je podsjetio da je 9. decembra 2009. usvojen Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanaja u kojem je se navodi obaveza o formiranju privremenog parlamentarnog odbora za praćenje primjene izbornih zakona.

“Nažalost imali smo veoma dugo kašnjenje. To nije bilo kašnjenje mjesec ili dva već višegodišnje kašnjenje”, rekao je Simović.

On je poručio da su nakon što je parlament ispunio obavezu, nakon godinu i po kašnjenja, stvorene sve pretpostavke koje su definisane novim izbornim zakondavstvom.

Simović je kazao da bi bilo uobičajeno da predsjedavanje pripada parlamentarnoj većini.

“Međutim, imajući u vidu duh procesa u kojem treba zajedno da učestvujemo, a to je povjerenje, to jest njegova dalja izgradnja, i imajući u vidu dobra isukstva iz prethodnih radnih grupa, mi iz parlamentarne većine mislimo da ovdje treba da bude uspostavljen model koopredsjedavanja”, rekao je Simović.

Nezavisni poslanik, Neven Gošović, kazao je da o modelu predsjedavanja ne treba mnogo raspravljati već je potrebno dogovoriti dalji način rada Odbora. “Javnost to od nas očekuje”, dodao je.

On je, iz redova opozicije, predložio Vuksanović za predsjedavajuću odborom, zbog, kako je naveo, njenog ukupnog rada i angažovanosti u Radnoj grupi koja je radila na predlogu odluke o formiranju odbora. 

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković, ocijenio je da je koopredsjedavanje najbolji način koji vlast i opoziciju dodatno ne konfrontira.

“U tandemu ćemo imati više šansi da odradimo posao koji će doprinijeti povećanju povjerenja u izborni proces”, smatra Vuković.

On je, iz redova vlasti, za funkciju predsjedavajućeg predložio Simovića jer on, kako tvrdi Vuković, ima najviše iskustva kada su takvi poslovi u pitanju. 

Simović je pozvao članove Odbora na konstruktivan rad, uz, kako je naveo, žaljenje što dio opozicije nije izabrao predstavnike u Odbor.

”To je njihova odluka, njihovo pravo. Odluka je tako koncipirana da predstavnike u Odboru imenuju partije koje žele – ko ne želi bez njega se može, sigurno da to neće uticati na kvalitet rada ovog Odbora”, poručio je Simović.

Poslanik BS-a, Suljo Mustafić je čestitao predsjedavajućim na “novoj-staroj” dužnosti. “U pitanju je dvojac koji je već oproban u saradnji i komplementarnosti u radu”, smatra Mustafić.

On je kazao da Odbor ne kasni s radom, navodeći da je dva mjeseca dovoljno ukoliko se bude radilo posvećeno.

“Siguran sam da će ovaj Odbor biti od dijaloga, razgovara i rješavanje problema i vjerujem da ćemo time doći do rješenja problema koji je i predviđen zakonskim rješenjima, a to je da Odbor doprinese da izbori budu sa što manje spornosti”, poručio je Mustafić. 

Predsjedavajući današnjoj sjednici, Darko Pajović, pojasnio je da su nadležnosti Odbora da prati primjenu odredbi zakona i drugih propisa koji se odnose na izbor odbornika i poslanika, izbor predsjednika Crne Gore, birački spisak, crnogorsko državljanstvo, lična karta, finansiranje političkih subjekata, izbornih kampanja, registri prebivališta i boravišta kao i odredbe Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnose na krivična djela protiv izbornih prava.

“Odbor ima ingerencije nad praćenjem primjena zakona koji je vezan za birački spisak. Odbor može pozvati na sjednicu odgovornog predstavnika organa nadležnog za sprovođenje zakona”, pojasnio je Pajović.

Gošović je predložio da prioritet u radu Odbora bude kontrola primjene Zakona o biračkom spisku, promjena biračkog mjesta, identifikacija birača koji imaju stare lične karte i onih koji nemaju nikakav dokument, kao i analiza problema rezidencijalnog uslova za birača.

“To je tema oko koje bi trebali da dobijemo odgovor nadležnih organa koji vrše nadzor nad primjenom Zakona o biračkom spisku, a to je Državna izborna komisija (DIK) i Upravna inspekcija”, naveo je Gošović.

On je ocijenio da DIK treba da odgovori i na druga pitanja vezana za stvaranje uslova za obuku članova biračkih odbora za upotrebu uređaja za elektronsku identifikaciju. 

Gošović je dodao da treba da se ispita kontrola rada AFIS sistema.

Simović je rekao da su predlozi dobri i najavio da će se na narednoj sjednici članovi Odbora razgovarati sa minstrom unutrašnjih poslova i njegovim saradnicima, a nakon toga i sa predstavnicima DIK-a.

Naredna sjednica Odbora, kako je najavljeno, biće održana 23. avgusta.

(Mina)

Portal Analitika