Politika

CDT: Rezultati našeg monitoringa nijesu ni ohrabrujući niti zadovoljavajući

Direktor CDT-a, Dragan Koprivica, uputio je inicijativu skupštinskom Odboru za praćenje primjene izbornih zakona.
CDT: Rezultati našeg monitoringa nijesu ni ohrabrujući niti zadovoljavajući
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativu prenosimo integralno.

Poštovani kopredsjedavajući Odbora, poštovane članice i članovi, 

Obraćamo vam se sa molbom da u što skorijem roku organizujete saslušanje predstavnika Agencije za borbu protiv korupcije (ASK) na temu poštovanja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPSIK) odnosno njegovog dijela koji se tiče transparentnosti državnih institucija u izbornom periodu. 

Takođe vas molimo da u duhu dobre prakse i ranije saradnje skupštinskih tijela koja su se bavila problemima koja opterećuju izborni proces omogućite učešće predstavnicima NVO-a koje se bave izborima na sjednicama Odbora. 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je od dana rasapisivanja izbora sproveo monitoring kako pojedine instuticije poštuju obaveze koje regulišu članovi 28. 29. 30 i 32. ZFPSIK (objavljivanjeanalitičkih katica, putnih naloga, budžetskih rashoda i socijalnih davanja). Pratili smo kako ove odredbe ZFPSIK poštuje 38 institucija (Skupština, Generalni sekretarijat Vlade, Predsjednik, ministarstva, samostalni organi uprave), 23 opštine i 13 privrednih društava (sa najvećim obrtom/brojem zaposlenih) čiji je osnivač i/ili vlasnik država. 

Rezultati našeg monitoringa nijesu ni ohrabrujući niti zadovoljavajući iako je od početka ovog procesa primijećeno poboljšanje u broju instutucija koje su objavljuju podatke. Ključni nalazi našeg istraživanja u prvom mjesecu implementacije zakona su sljedeći: 

Značajan broj institucija ne objavljuje analitičke kartice i putne naloge koje su obavezni zakonom. 

Kvalitet objavljenih dokumenata značajno varira pa veliki broj institucija ne navodi svrhu plaćanja u objavljenim analitičkim karticama. 

Značajan broj institucija ne poštuje zakonske obaveze kad je u pitanju objavljivanje izvoda iz državnog/lokalnog trezora i analitičkih kartica o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve i socijalnih davanja. 

CDT je do sada ukazao ASK-u 218 na slučajeva kršenja zakona, 200 zbog neobjavljivanja putnih naloga i analitičkih kartica i 18 zbog neobjavljivanja budžetske rezerve i socijalnih davanja. Takođe, informisani smo da su i kolege koje se bave ovom tematikom uputile značajan broj prigovora. 

Ovi podaci su zaista zabrinjavajući ako se ima na umu da obveznika ovog zakona ima višestruko više nego što je to naš uzorak. ASK nam je saopštila da je pokrenula veliki broj postupaka protiv institucija koje krše zakon, pa bi bilo jako značajno dobiti detaljne podatke o prekršiocima zakona. 

Imajući u vidu sve navedene informacije smatramo da je neophodno saslušati predstavnike ASK-a, dobiti informacije o pokrenutim postupcima i energično djelovati u skladu sa zakonskim nadležnostima Odbora. 

Smatramo da bi ova inicijativa Odbora, na samom početku njegovog rada, doprinijela kvalitetnijoj implementaciji zakona a time i boljim uslovima za buduće parlamentarne izbore. 

Portal Analitika