Abiznis

Algrudić: Proizvođači lubenice i jagode prošli najbolje

Proizvođači lubenice i jagode su u ovoj godini prošli najbolje što se tiče zarade, dok su oni koji proizvode krompir doživjeli fijasko, saopštio je poljoprivrednik iz Zete, Mladen Algrudić.
Algrudić: Proizvođači lubenice i jagode prošli najbolje
Portal AnalitikaIzvor

"Proizvođači ove godine imaju razloga da budu zadovoljni, ali isto toliko razloga i da budu nezadovoljni. Otkupne cijene određenih proizvoda su bile prihvatljive, do izvanrednih, a kada to kažem mislim konkrentno na lubenicu", kazao je Aligrudić za Dan.

On je naveo da se rana lubenica prodavala po cijeni od 25 do 30 centi, dok cijena tokom sezone nije padala ispod 12 centi, a išla je čak i do 20 centi.

"Cijene paradajza su bile prihvatljive,a trenutno su jako dobre. Cijena se kretala os 30 do 40 centi, odnosno sadašnjih 80 centi po kilogramu, ali ga više nema", naveo je Aligrudić.

Prema njegovim riječima, cijena paprike je bila neopravdano niska tokom cijele godine, a prodavala se po cijeni od 30 do 40 centi, dok je kod krompira bio totalni fijasko, osim za one proizvođače koji su imali izuzetno ranu proizvodnju, dok se oni sa srednje ranom proizvodnjom još dvoume da li da ga vade iz zemlje.

"Cijena krompira sada je oko 15 centi. Cijena krastavca je u početku bila jako dobra, zatim neprihvatljivo niska, a sada je opet porasla, ali tog proizvoda, što se tiče domaće proizvodnje, nema na tržištu. Proizvođači lubenice su prošli jako dobro, jer ove godine nije došlo do zagušenja tržišta, pa ni do pada otkupne cijene", kazao je Aligrudić.

Sadašnja otkupna cijena lubenice je između 20 i 25 centi i to je, kako je ocijenio, dobra cijena, posebno kada se uzme u obzir da je trenutno najveća potražnja za tom robom.

Aligrudić je naveo da se jagoda prodavala po cijenio od 1,6 do 1,8 EUR, što je bila bolja cijena u odnosu na prošlu godinu kada se prodavala po cijeni od 1,2 do 1,3 EUR.

Poljoprivrednik Žarko Maraš rekao je da je godina počela kišom, što je stvorilo probleme u proizvodnji, ali je i poskupilo zbog većih ulaganja u zaštitu i pripremu proizvodnje.

"Otkup je bio na nivou prethodnih godina, osim paradajza, koji se ove godine nešto više uvozio u odnosu na prethodne, jer ga je manje i bilo. Nažalost, paradajz nije postigao cijenu, iako je svuda u okruženju bio skuplji", rekao je Maraš.

On je dodao da se domaći paradajz prodavao po cijeni od tri do pet EUR po gajbi, a uvozni po osam do deset EUR.

Maraš je objasnio da je kod paradajza ove godine presudio izgled, a ne kvalitet, jer je paradajz iz uvoza "pobijedio" u estetskom smislu.

On očekuje da će se u narednom periodu postići dogovor između trgovačkih lanaca i poljoprivrednika, kako bi se domaća roba više otkupljivala, jer na taj način ne bi došlo do smanjenja domaće proizvodnje zbog uvoza.

mina business

Portal Analitika