Region

Robertu de Niru počasna nagrada u Sarajevu

Legendarni holivudski glumac Robert de Niro primiće počasnu nagradu za životno djelo na ovogodišnjem 22. filmskom festivalu u Sarajevu, koji će otvoriti rimejkom filma "Taksista" Martina Skorsezea, saopštili su danas organizatori.
Robertu de Niru počasna nagrada u Sarajevu
Portal AnalitikaIzvor

De Niro, dobitnik Oskara za filmove "Kum 2" i "Razjareni bik", primiće počasno "Srce Sarajeva", priznanje za doprinos svjetskom filmu i biće prvi dobitnik te nagrade.

On će sarajevskoj publici predstaviti rimejk kultnog ostvarenja Martina Skorsezea "Taksista", kojim će otvoriti ovogodišnji Festival i koji je restauriran u čast 40. godišnjice prikazivanja.

Film će biti prikazan u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu, gdje će pred oko 3.000 posjetilaca De Niru biti uručena nagrada, prenosi portal N1.

Kritika, filmski stvaraoci i publika ocijenili su film "Taksista" kao jedan od najznačajnijih filmova svih vremena, a bio je nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i najbolji film i najboljeg glumca, navodi N1.

"Taksista" je osvojio Zlatnu palmu Kanskog festivala 1976. godine i dva Zlatna globusa.

Portal N1 takođe navodi da će glumac u Sarajevu u Narodnom pozorištu za publiku i medije govoriti o svojoj karijeri, a moderator razgovora biće izvršni direktor londonske kompanije "Protagonist pikčers" (Protagonist Pictures) Majk Gudridž, jedan od selektora programa Sarajevskog festivala.

Nagradu "Srce Sarajeva" dobili su i holivudski glumci Andjelina Džoli, Benisio del Toro, Gael Garsija Bernal i Stiv Bušemi, kao i reditelji Atom Egojan, Džafar Panahi, Majk Li, Bela Tar i Danis Tanović.

Na Festivalu, koji će biti otvoren u petak i trajaće devet dana, biće prikazana 223 filma iz 61 zemlje.

Sarajevski filmski festival svake godine okupi 100.000 ljudi.

 

Portal Analitika