Abiznis

Ubrzo oživljavanje proizvodnje u Niki

Mljekara Nika iz Nikšića, kao i mljekara u Pavinom Polju, strateški su važne za Crnu Goru i pokretanjem njihove proizvodnje dugoročno ćemo riješiti pitanje otkupa i prerade mlijeka, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.
Ubrzo oživljavanje proizvodnje u Niki
Portal AnalitikaIzvor

On je, govoreći o oživljavanju proizvodnje u Niki, najavio da bi u četvrtak trebalo da bude potpisan ugovor sa “investitorom iz Nikšića, koji je od ranije u tom poslu”, nakon čega slijedi uplata preostalog iznosa od 310 hiljada EUR.

”Važno je da uslovi budu stvoreni što prije i da se pokrene proizvodnja zajedno sa radnicima. Veoma je bitno da mljekara radi i zbog ogromnog broja kooperanata. Prilično sam siguran da investitor, koji je ušao u ovaj posao, zna šta treba da radi i na koji način da se pozabavi proizvodnjom”, kazao je Ivanović tokom radne posjete Nikšiću.

Prema njegovim riječima, cilj je da mljekara ima dodatnu preradu, iako je u tom poslu na početku njena najmanja zarada.

”Kako se povećava nivo prerade ka poluproizvodima i finalnim proizvodima, povećava se i zapošljavanje dodatnog broja radnika i ostvaruje veća zarada kroz veću dodatu vrijednost. Time će se stvoriti prostor i za onaj broj radnih mjesta koji je nekada bio u mljekari”, saopštio je Ivanović.

Govoreći o kooperantima i dugovanjima Nike, Ivanović je kazao da sa njima ima redovnu komunikaciju i da su njihova potraživanja od Nike u trećem isplatnom redu.

”Vrlo je vjerovatno u odnosu na cijenu po kojoj se obavila prodaja, da ne bi ni mogli dobiti svoj novac nazad. Međutim, mi smo još u aprilu, pravovremeno našli način kako da završimo dva problema. Jedan se odnosio na radnike i njega smo već završili, a drugi na kooperante i očekujemo da dio sredstava od uplate poslednje tranše koju treba da isplati investitor ide ka kooperantima”, rekao je Iavnović.

On je naveo da će ta isplata kooperantima biti za otprilike 15 odsto u manjem iznosu od kompletnog iznosa njihovih potraživanja, ali da je to neophodno kako bi mogli ”proporcionalno umanjiti sve obaveze koje su preostale prema njima, tako da svi dobiju pravičnu nadoknadu u proporcionalnom iznosu”.

Odbor povjerilaca Mljekare Nika početkom avgusta prošle godine nije prihvatio plan reorganizacije, zbog čega je u tom preduzeću proglašen bankrot. Uvođenje stečaja je u martu iste godine tražio vlasnik Mljekare Aleksandar Božović.

Proizvodnja u Niki obustavljena je u novembru 2014. godine, jer su mjesec ranije njeni kooperanti prekinuli sa isporukom mlijeka koje im Božović nije plaćao više od godinu.

Božović je Mljekaru Nika kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600 hiljada EUR je obezbijedio iz kredita.

Portal Analitika