Politika

Vukadinović o bilansu "trojke": Lovili vještice, uhvatili metlu

„Najavljeni izlazak iz Vlade predstavnika opozicionih političkih subjekta iz "trojke” koju čine Ura, Demos i SDP, pokazuje limitiranost kapaciteta ovih grupacija. Za sve koji prate kretanja na crnogorskoj političkoj sceni to nije nikavo iznenađenje. Bilo je to jasno od prvog trenutka kada su zauzeli pozicije u državnoj administraciji i javnim preduzećima. Pokazali su da nijesu uradili ništa zbog čega su, navodno, ušli u Vladu, tako da je danas Crna Gora dalje od fer i slobodnih izbora nego što je bila prije ulaska opozicije. I to zahvaljujući njima” ,kaže za Dnevne novine politički analitičar dr Srđa Vukadinović komentarišući dešavanja na političkoj sceni i najavu SDP i URE da će inicirati da njihovi predstavnici napuste Vladu.
Vukadinović o bilansu "trojke": Lovili vještice, uhvatili metlu
Portal AnalitikaIzvor

Za Vukadinovića i razmišljanje o bojkotu izbora, što se zasad tek u naznakama pominje od dijela opozicionih subjekata, takođe je dokaz njihove limitiranosti. Ali i političke nekulture.

"Priča o bojkotu izbora je sada potpuno izlišna i novi dokaz njihove limitiranosti i političke nekulture. Pogotovu od „trojke". Uostalom, oni sami su u političkom Sporazumu o slobodnim i fer izborima potpisali da će priznati rezulate izbora. Valjda to ne bi radili da su imali namjeru da bojkotuju. No, ni to ih više ne može „izvaditi" iz problema koji su sami sebi stvorili izborom pojedinih kadrova na određena mjesta po "dubini", nesnalaženjem, neznanjem... Pokazali su da su protekli mjeseci za njih bili političko mučenje, kako unutar „trojke", kao i u odnosima sa vlašću. Umjesto da se predstave i nametnu kao stručnjaci, nametnuli su se kao lovci na vještice", naglašava Vukadinović.

Na naše pitanje šta su to opozicioni predstavnici pogrešno radili ili što nijesu uradili od onog što su obećali svom biračkom tijelu i pristalicama, Vukadinović podsjeća na osnovni razlog njihovog insistiranja da uđu u Vladu i državne institucije i kompanije.

"Mjesecima se crnogorskoj javnosti predstavljaju kao stručni i sposobni da otkriju zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe. Osnovni motiv ulaska, međutim, bio j e birački spisak i njegovo svođenje do minimuma nesaglasnosti između političkih subjekata. I što se dogodilo? Ništa. Nijesu utvrdili ima li fantomskih birača, ima li mrtvih na biračkom spisku, ako ima koliko ih je, zatim ima li onih koji glasaju na dva mjesta... Dakle, ono zbog čega su ušli nijesu ispunili i toga su svjesni. I to je pravi razlog da istupe iz Vlade. Ugovor sa A2A im je samo naletio kao dobar povod. Da nije bilo toga, bilo bi nešto drugo", ocjenjuje Vukadinović.

Pad rejtinga opozicione trojke

"Dešavanja oko ugovora sa A2A takođe pokazuju limitiranost opozicije i nedostatak demokratskog kapaciteta. Skupština i Vlada odluke donose većinom, a ne pod pritiskom. Upravo su predstavnici "trojke" pokušali da pritiskom na Vladu i parlament izdejstvuju odluku po njihovoj mjeri. To je bilo klasično političko nasilje i pokazivanje odsustva demokratskog kapaciteta, što mene nimalo ne iznenađuje, obzirom da se radi o političkim subjektima koji su proj ekat medij skih reketaša okupljenih u Vijestima. A svaki projekat koji su oni radili, završen je neuspjehom. Nije im pomoglo ni to što su imali podršku američke i njemačke ambasade pod čijim je uticajem formirana vlada izbornog povjerenja. Njihova je greška što su za promociju te ideje odabrali tajkune i medijske reketaše", tvrdi Vukadinović.

Vukadinović ističe da su partije koje su ušle u Vladu izbornog povjerenja izgubile na podršci i rejtingu, i da to pokazuju posljednja istraživanja.

"SDP, DEMOS i URA za svoje biračko tijelo i pristalice nijesu opozicija nego dio vlasti, koalicioni partneri DPS, zbog čega im rejting drastično pada. Zato se najavom izlaska iz Vlade spašavaju. Odnosno pokušavaju spasiti. Međutim, zakasnili su. Neće uspjeti da vrate dobar dio svog glasačkog tijela. Njihove pristalice koje su nezadovoljne ulaskom u Vladu i po "dubini", ili neće izaći na izbore ili će glas dati nekoj drugoj političkoj grupaciji. Možda novom političkom subjektu, ukoliko se pojavi. Praksa je pokazala da u sličnim situacijama novi politički subjekti, koristeći nezadovoljstvo birača, uspiju da se domognu parlamenta. To je potvrdio slučaj sa Pokretom za promjene i Pozitivnom Crnom Gorom", ističe Vukadinović.

Možda Demos i SNP budu partneri DPS nakon izbora?

Sagovornik DN naglašava da je u slučaju opozicione trojke jedino DEMOS siguran da će preći cenzus i biti parlamentarna stranka i da se URA i SDP nekako moraju spašavati od odlaska u zaborav.

"Demos igra svoju igru. Sigurno je, a to Lekić i ne krije, da neće formirati koalicioni savez sa URA-om i SDP-om, jer su previše različiti, a i stoga što lider Demosa odlično zna da iza ta dva politička subjekta stoje medijski reketaši i ta im tapija ne treba. Demos će ići na savez sa SNPom, a ako se to dogodi, onda će to biti postizborni partneri DPS. To su moje procjene. Vidjećemo", kaže Vukadinović.

Vukadinović ističe da će Socijaldemokratska partija učiniti sve da bude dio vlasti nakon oktobarskih izbora.

"SDP je partija fotelja i oni će, makar pod pritiskom stranih ambasada, sve uraditi da se nekako uguraju u parlament i budu dio nove vlade. Možda će i uspjeti, ali će biti beznačajni. DPS izlazi sama na izbore i sigurno neće više dozvoliti da se ponovi greška kakvu su napravili sa SDP-om", ističe Vukadinović.

Glavni sukob u opoziciji biće na relaciji Demos - Front

"DF je najjači politički subjekt i tako će ostati i nakon oktobarskih izbora. Kada se radi o opoziciji, oni će najviše profitirati", ocjenjuje Vukadinović.

Vukadinović to objašnjava velikim protivurječnostima između Fronta i Demosa.

"Govor mržnje i prljava kampanja će najviše biti izražena kod tih političkih subjekata. Tu će se voditi glavna bitka za glasače koji su okrenuti opoziciji. Uostalom, Demos je nastao iz Fronta. Danas su oni veći politički neprijatelji jedni drugima, nego što im je to DPS, i obratno", ocjenjuje Vukadinović.

dnevne novine

Portal Analitika