Društvo

IVP: Vaspitači opterećeni, praviti nove vrtiće

U posljednjih 16 godina porastao je broj djece po grupi u državnim i privatnim vrtićima, zbog čega je neophodna izgradnja novih vrtića, pokazala je analiza Instituta za vladavinu prava (IVP).
IVP: Vaspitači opterećeni, praviti nove vrtiće
Portal AnalitikaIzvor

Iz te organizacije je saopšteno da je prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u državnim vrtićima u prethodnih šest godina je trideset, dok je prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u istom periodu u privatnim vrtićima deset.

“Najmanji broj djece po vaspitnoj grupi je bio školske 2010/2011 i to u državnim 28, a u privatnim šest, a od tada je u porastu, dok je najveći bio prethodne školske 2015/2016 i to prosječno 32 djece u državnim, a 15 djece po vaspitnoj grupi u privatnim vrtićima”, navodi se u saopštenju.

Iz IVP navode da je u protekle tri školske godine najveći prosječan broj djece po vaspitnoj grupi je u podgoričkim državnim vrtićima i to čak 41, dok je 2011/2012 najveći broj bio u danilovgradskom državnom vrtiću i to čak 48.

“Za prethodnih šesnaest godina uvijek je bilo više upisanih dječaka nego djevojčica, u prosjeku oko sedam stotina više dječaka nego djevojčica po školskoj godini. U prethodne dvije školske godine došlo je do primjetno većeg odstupanja u broju upisanih dječaka nego djevojčica u crnogorskim vrtićima.Školske 2000/2001 bilo je 570 više upisanih dječaka nego djevojčica, dok je prethodne 2015/2016  bilo čak 1.270 više upisanih dječaka nego djevojčica, što je i najveća razlika za prethodnih šesnaest godina. Najmanja razlika je bila školske 2005/2006 sa 298 više upisanih dječaka nego djevojčica”, navodi se u saopštenju.

U proteklih 16 godina, kako se dodaje, zabilježen je rast broja upisane djece u predškolskim vaspitnim jedinicama od 43,2 odsto. Tako je školske 2000/2001 bilo 69 vaspitnih jedinica sa ukupno 11 846 djece, a prethodne 2015/2016 bilo je 122 vaspitne jedinice sa ukupno 16 972 djece. Najviše upisane djece u vrtićima je bilo školske 2014/2015 i to 17.091.

“U Plavu i Gusinju je prethodne školske godine bila izuzetna opterećenost vaspitača u državnim vrtićima, pa su tako na jednog vaspitača u prosjeku išla 42 djeteta. U istom periodu u privatnim vrtićima u Kotoru u prosjeku su na jednog vaspitača išla 44 djeteta, što je i najveća zabilježena opterećenost.  I godinu ranije, školske 2014/15 su Plav i Gusinje, zajedno sa Podgoricom, ponijeli neslavnu titulu najveće opterećenosti vaspitača sa prosječno 21 djetetom po vaspitaču u državnim vrtićima. U istom periodu najveća opterećenost vaspitača u privatnim vrtićima je bila u Budvi sa prosječno 16 djece na jednog vaspitača.  Dvije godine ranije, 2013/14 i 2012/13 najveću opterećenost po vaspitaču su imali tivatski i podgorički državni vrtići, sa prosječno 22, odnosno 21 djetetom po vaspitaču”,  navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su podsjetili da je Ombudsman, nakon pritužbi roditelja, u novembru 2015. utvrdio na licu mjesta nezadovoljavajuće uslove u JPU “Đina Vrbica” u Podgorici.

“Kontrolom je utvrđeno da ustanova nema adekvatne prostorne kapacitete, da nisu ispoštovani sanitarni standardi, da je opremljenost učionica na niskom nivou, da je nedovoljan broj vaspitača u odnosu na broj djece, da je upisan broj djece preko zakonski propisanog okvira, da veličina prostorija ne odgovara broju djece koja boravi u njima (75 djece na oko 35 metara kvadratnih u mlađoj vaspitnoj grupi)”, kazali su oni.

Iz IVP su kazali da je nakon što je dao preporuke i ostavio rok od tri mjeseca za njihovo ispunjenje, Zaštitnik  u ponovnim posjetama konstatovao da je u JPU “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović” stanje nepromijenjeno.

“IVP cijeni napore koje Ministarstvo prosvjete ulaže radi najavljene gradnje novih objekata u Pljevljima, Baru, Ulcinju i Podgorici. Takođe ohrabruje najavljena gradnja tri vrtića u Podgorici u naseljima Stari Aerodrom, Blok VI i Tuzi. Smatramo da se moraju uložiti dodatni napori kako bi u novoj školskoj godini bilo omogućeno pravo svoj djeci ne samo na boravak u predškolskim ustanovama, već i uslovi za vaspitno obrazovni rad sa njima, što iziskuje zadovoljavajuće kapacitete i adekvatan broj vaspitača”, poručuju oni.

Ilustacija: vrtic-koko.hr

Portal Analitika